Predstavnici HKD Napredak na poslovi 180 godina Matice hrvatske

Svečanost obilježavanja 180. obljetnice Matice hrvatske održana je u ponedjeljak u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu uz nazočnost najviših predstavnika političkog, kulturnog, znanstvenog i umjetničkog života Hrvatske.

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran pozdravio je nazočne i kazao da je Matica živjela u pet država, ali da je uvijek kao svoju svrhu zadržala njegovanje kulture, znanosti, umjetnosti i prosvjete, kao i ljubav prema domovini.

Istaknuo je da Matica nikad nije bila “zagrebocentrična” nego je uvijek poticala djelovanje ogranaka u svakom gradu, te pozdravio njihove predstavnike, uključujući predstavnike 15 ogranaka iz Bosne i Hercegovine.

Kazao je da nova uprava, koja je izabrana prije sedam mjeseci, nastoji održati zatečene vrijednosti, ali je donijela i velik broj novih odluka, te nekoliko puta povećala članstvo u odnosu na stanje prije godinu dana.

Naglasio je važnost jezika u svim razdobljima Matice hrvatske, što je uz ino rezultiralo i povijesnim proglasom Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika iz 1967., a što sada Matica nastoji realizirati kroz izradu nacrta zakona o hrvatskom jeziku, koji će ostaviti potpunu slobodu njegova korištenja, a koji će se odnositi na javnu upotrebu meterinskog jezika.

To je pitanje samopoštovanja našega naroda, kao što takav zakon ima većina europskih naroda, rekao je Gavran i zatražio podršku vlasti u njegovoj realizaciji, kako bi to bio “trenutak hrvatske sloge”.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković čestitao je Matici veliku obljetnicu, nazvavši je povijesnom vertikalom oko koje se okupljaju intelektualci i građani, te istaknuo da aktualno vodstvo odlikuje velika profesionalna različitost.

U prigodnom programu u Hrvatskom narodnom kazalištu nastupio je Komorni zbor “Ivan Filipović” kojim je ravnao Goran Jerković, a hrvatske pjesnike interpretirali su dramski umjetnici Robert Kurbaša i Zlatko Ožbolt.

Dramski umjetnik Goran Grgić nastupio je u ulozi prvog predsjednika Matice grofa Janka Draškovića, a emitiran je i film o 180 godina Matice redatelja Leona Rizmaula.

Uz brojne goste i uzvanike svečanosti u zgradi HNK nazočni su bili i predsjednik HKD Napredak Nikola Čiča, dopredsjednik Dražen Vikić Topić i članica Središnje uprave HKD Napredak Vanda Babić Galić.