U Zagrebu otvorena izložba OD NOVIH VRATA DO NOVOG KARLOVCA

Sinoć, 14. lipnja 2022. godine U Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu svečano je otvorena izložba pod nazivom OD NOVIH VRATA DO NOVOG KARLOVCA koju je organizira Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Napretkov kulturni centar u suradnji s Muzejom grada Karlovca. Izložbu je otvorio Damir Mandić, gradonačelnik Grada Karlovca.

Sve prisutne u ime Hrvatskog kulturnog društva Napredak pozdravio je Damir Krešić, predsjednik Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu koji je upoznao prisutne s djelovanjem Napretka kroz svoju bogatu povijest. Ove godine Napredak obilježava 120 godina od svog osnutka, pa je tako i ova izložba jedna u nizu manifestacija kojima Napredak obilježava svoj jubilej. Napredak je kroz svoju povijest surađivao s mnogim institucijama koje rade na promicanju hrvatske kulture, pa je tako i ova suradnja s Muzejom grada Karlovca još jedan novi iskorak ka prikazivanju bogate hrvatske baštine. HKD Napredak je još davne 1932. godine imao svoju podružnicu u Karlovcu čiji je rad obnovljen 1996. godine. Ova suradnja je ujedno i poticaj ka oživljavanju rada karlovačke podružnice koja bi okupljala karlovačke  kulturnjake na zajedničkim projektima u kulturi.

Ravnateljica Muzeja grada Karlovca Hrvojka Božić, zahvalila je Napretku na gostoprimstvu koji je organizirao ovu izložbu u Zagrebu naglasivši da je ova izložba početak jedne dobre suradnje na zajedničkim projektima.

O samoj izložbi i otkrićima koja su rezultirala ovu izložbu govorili su autor izložbe Igor Čulig, kustos kulturno-povijesnog odjela i arheologinja Matea Galetić, kustosica arheološkog odjela.

Muzeji grada Karlovca su izložbom Vrata Zvijezde (2021. – 2022.) predstavili nova otkrića. Riječ je o istraživanjima na poziciji tzv. Novih vrata koja datiraju od samog početka gradnje Karlovca (1579.) i o Riječkim vratima koja datiraju iz prve polovice 19. st. Istovremeno je pregledana bogata nacrtna dokumentacija iz hrvatskih, austrijskih i mađarskih baštinskih ustanova pa je bilo moguće sa sigurnošću determinirati ostatke ne tako davnih, ali ipak zaboravljenih građevina, rekao je Igor Čulig u svom izlaganju.

Matea Galetić govorila je o samim istraživanjima na terenu i zanimljivim detaljima na koja su nailazili tijekom iskopavanja.

U okviru proggrama prikazana su i dva kratka filma o samom projektu Vrata Zvijezde: Tri novosti iz Karlovca i Karlovačko podzemlje – kaponiri.

U glazbenom dijelu nastupile su članice Karlovačkog klavirskog trija: Petromila Jakas, violina i Marijana Pajić, klavir koje su izvele dvije skladbe.

Na kraju službenog programa, prisutnima se obratio i gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić koji je pozdravio suradnju Napretka i Muzeja grada Karlovca. Već od ranije upoznat je s djelovanjem Hrvatskog kulturnog društva Napredak te je izrazio spremnost da Napredak i u Karlovcu zaživi, a nakon govora proglasio je izložbu otvorenom.

Nakon službenog dijela programa, prisutni su razgledali izložbu i zadržali se u ugodnom druženju s gostima iz Karlovca. Programom otvorenja izložbe moderirao je Goran Štrbac, čla Uprave Napretkovog kulturnog centra.