Predstavnici HKD Napredak na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve holokausta

Predstavnici HKD Napredak na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve holokausta

Na Židovskom groblju Sutina u Mostaru u ponedjeljak su položeni vijenci povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Vijence su, među ostalim, položili predstavnici Grada Mostara, mostarskog Udruženja antifašista i boraca NOR-a i HKD Napredak – Glavne podružnice Mostar.

“Mislim da je obveza svakog građanina, da to što se dogodilo Židovima u Drugom svjetskom ratu, pamti. No, na ovakva mjesta ne trebamo dolaziti samo da bi položili cvijeće i pričali o onome što je bilo, nego da iz toga naučimo lekciju za budućnost”, kazao je Sead Đulić, predsjednik UABNOR-a Mostar, upozorivši na porast neofašizma i antisemitizma širom svijeta.

– Danas smo se skupili kao i svake godine da obilježimo Dan sjećanja na žrtve holokausta s jednom jedinom porokom, a to je da svi zajedno možemo živjeti i da nam nije tijesno, da moramo imati razumijevanja jedni prema drugima bez obzira na razlike i da se borimo za osnovno ljudsko pravo, a to je pravo na život – poručio je predsjednik Židovske općine Mostar Zoran Botić.

Ocijenio je kako je mlađe generacije potrebno educirati o događanjima iz tog vremena s ciljem da se to nikada ne zaboravi.

U Bosni i Hercegovini u Drugom svjetskom ratu od 15 tisuća Židova njih 12 tisuća stradalo je u brojnim koncentracijskim logorima širom zemalja bivše države.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda donijela je odluku da se 27. siječnja, na dan oslobođenja koncentracijskog logora Auschwitz, obilježava kao Dan sjećanja na žrtve holokausta.

Odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine od 16. siječnja 2007. godine, 27. siječnja se u BiH obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.