Predstavljena zbirka duhovnih misli „Stvarnost onkraj“

Moderatorica Ana Perišić, novinar i knjižavni kritičar Anto Pranjkić, autorica dr. sc. Martina Kuzmić i Mario Milošević, tajnik zagrebačke Glavne podružnice HKD Napredak.

Predstavljanje zbirke duhovnih misli „Stvarnost onkraj“ autorice i članice HKD Napredak dr.sc. Martine Kuzmić, u izdanju nakladničke kuće „Kerigma-Pia“, održano je u srijedu 27. listopada u prostoru Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu.

Uvodnu riječ dao je dopredsjednik HKD-a Napredak i Napretkovog kulturnog centra prof. dr.sc. Dražen Vikić-Topić, a knjigu su predstavili Mario Milošević, tajnik Glavne podružnice HKD-a Napredak u Zagrebu te novinar i književni kritičar Anto Pranjkić kao i autorica Martina Kuzmić.

Govor prof. dr. sc. Dražena Vikić-Topića u uvodu predstavljanja knjige “Stvarnost onkraj”. predstavlja

Predstavljanjem knjige moderirala je Ana Perišić, a ulomke iz knjige je čitao novinar Damir Ljubičić.
U glazbenom dijelu nastupio je vokalno-instrumentalni sastav „Gavrani“, obiteljski glazbeni trio koji je prije nešto više od godinu dana preselio iz Australije u Hrvatsku.

VIS “Gavran” izveo je nekoliko skladbi duhovnog karaktera.

Kako je rečeno, autorica je u knjizi pokušala dočarati dio vlastitoga iskustva prisutnosti Duha Svetog iz 2016. godine, godine milosrđa, te brojnih milosti i darova koji neprestano naviru iz žive vode. Riječ je o subjektivnom doživljaju prisutnosti Duha Svetog u daljnjem kršćanskom životu, duhovnoj preobrazbi i milostima Duha Svetog. Zbirka nema znanstvenu pretenziju zbog čega autorica nije koristila citate, a kao vizualnu eksplikaciju priložila je vlastite crteže i poneku pjesmu koje potvrđuju autentičnost sveprisutnog, sveosjetilnog duhovnog doživljaja. Autorica je istaknula kako je knjiga nastala na temelju kontemplativnih razgovora s Bogom i pisana je u obliku niza kršćanskih meditacija obogaćenih mudrim spoznajama, a na 166 stranica sadrži 68 duhovnih razmatranja, 7 pjesama i 47 vlastitih crteža. Naglašeno je da je pisana interdisciplinarno tj. ima i filozofije, psihologije, fizike, duhovnosti, misticizma i religijske kulture, a zasnovana je na otajstvenom doživljaju prisutnosti Duha Svetog.

VIS “Gavran” hrvatski iseljenici iz Australije koji su odlučili svoju karijeru nastaviti u Hrvatskoj.

Zbirka literarnim oblikom eseja različite tematike budi osjećaje i potiče na razmišljanje i spoznaju o biti kršćanskoga poslanja, otkrivanju veličanstvenosti i grandioznosti života kao Božjega dara.

Tekst i fotografije: Sandra Brambilla