Otvorenjem izložbe ‘Progressus fundus’ počeo je Napretkov tjedan kulture 2023. u Mostaru

Mostar – 27. 3. 2023. – Svečanim otvaranjem impresivne i vrijedne izložbe “Progressus fundus” u ponedjeljak večer je u Galeriji kraljice Katarine Kosača u Mostaru počela tradicionalna kulturna manifestacija „Napretkov tjedan kulture 2023.“

Na izložbi je predstavljeno više od 40 umjetničkih radova istaknutih bh., hrvatskih i slovenskih umjetnika, a riječ je o djelima iz bogatog fundusa HKD Napredak.

U svom obraćanju na svečanosti otvorenja NTK predsjednik HKD Napredak  Glavne podružnice Mostar i predsjednik Organizacijskog odbora Miroslav Landeka podsjetio je kako je Napretkov tjedan kulture kulturna manifestacija koja je proglašena od posebnog interesa za cijeli HKD Napredak te da je ona za Glavnu podružnicu u Mostaru ponos, kruna njenog rada i predstavljanja.

Miroslav Landeka, predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar

Kazao je kako ovaj tjedan Mostar ima priliku uživati u vrsnim glumcima i glazbenicima, u umjetničkim djelima onih umjetnika koji su bili nositelji likovne misli vremena u kojem su djelovali i stvarali. Također, u klopu manifestacije bit će predstavljena i monografija koja je tiskana u nakladi Napretka i koja govori o radu Napretka u Mostaru između dvije Skupštine od 2018. do 2022.

– Uvjeren sam kako će i ovogodišnja manifestacija Napretkov tjedan kulture opravdati očekivanja, dati još jednu višu razinu kulturnom životu u Mostaru. Kvaliteta i raznovrsnost sadržaja koje smo organizirali ove godine, izložba, kazališna predstava, monografija i jazz koncert, to sigurno mogu ponuditi i posvjedočiti. A bez kulture nema identiteta, nema duhovne dimenzije mjesta, nema posebnosti. Bez kulture nema ni nacionalnog identiteta, bez kulture i umjetnika nema ni zdravog društva – poručio je Landeka.

Govoreći o ovoj prekrasnoj i vrijednoj izložbi  Kristina Ćavar, magistrice sakralnog slikarstva i stipendistice HKD Napredak Glavne podružnice Mostar na doktorskom studiju, kazala je kako Napretkov fundus obuhvaća impresivnu zbirku iznimnih umjetničkih djela, a izložba „Progressus fundus“ prikazuje tek djelić fundusa sazdanog od djela istaknutih imena bosanskohercegovačke umjetnosti.

Kristina Ćavar, magistrica sakralnog slikarstva

Njome su, ističe Ćavar, obuhvaćeni različiti stilovi i kolorističke palete, utisnuti nebrojeni motivi u promatračevu dušu, odaslan dašak grandioznosti umjetničkog kreativnog habitusa.

– Predstavljena izložba uvlači promatrača u koloplet boja i kompozicija, otkrivajući put do neslućenih dijelova ljudskoga uma. Neposredan susret čovjeka i boje pokreće, oživljava i oplemenjuje dušu, uzdiže duh te u njemu urezuje neizbrisiv otisak. Izložbu nije nimalo pretenciozno nazvati svojevrsnom ‘Odom umjetnosti’ jer njome se pjeva, pleše, promišlja, istražuje i otkriva dosad neistražene umjetničke razine, poznate jedino oku promatrača istančana ukusa – istaknula je Ćavar.

Dodala je kako čvrsto vjeruje da će Napretkov fundus iz godine u godinu postajati bogatijim za brojna nova imena, koja će, kako ističe, znati progovoriti osobnim umjetničkim izražajem, a nadahnuće će zacijelo pronaći i među ovdje izloženim djelima.

Ravnatelj Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače Danijel Vidović, član HKD Napredak Glavna podružnice Mostar naglasio je kako je ta ustanova od početka partner mostarskoj Glavnoj podružnici Napretka u organizaciji ove manifestacije te da mu je drago što će publika u Mostaru i Hercegovini u idućim danima biti u prilici vidjeti ovaj reprezentativni postav.

Danijel Vidović, ravnatelj Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače

– Mislim da izložba svjedoči trajnoj misiji Napretka na izgradnji svijesti o važnosti umjetnosti i kulture općenito i tu je naglasak na tu brigu o tradiciji, na čuvanje tradicije i prenošenje novim generacijama i to je po meni ‘light motiv’ ove izložbe – kazao je Vidović.

Na izložbi su predstavljena djela Gabrijela Jurkića, Petra Šaina, Romana Petrovića, Ive Šeremeta, Mice Todorović, Maria Mikulića, Nade Pivac, Ljube Laha, Franje Likara, Affana Ramića, Ismeta Rizvića, Mehmeda Zaimovića, Seida Hasanefendića Trabzona, Nedžada Ibrišimovića, Mersada Berbera, Slavka Šohaja, Milana Vasiljevića, Miroslava Bilaća, fra Petra Perice Vidića, Adalberta Ade Opića, Božidara Jakaca, Ede Murtića i Zlatka Price, a izložba „Progressus fundus“  ostat će otvorena do 14. travnja.

Ivana Vidmar, voditeljica programa

Katalog za izložbu grafički je oblikovao član Uprave HKD Napredak Glavna podružnica Mostar Željko Koren, akademski slikar, dok su likovni postav uradili magistar kiparstva Dalibor Nikolić, član HKD Napredak Glavna podružnica Mostar i ravnatelj Galerije kraljice Katarine Kosača i Hiba Mustafić, predsjednica Udruge likovnih umjetnika HKD Napredak.

Prof. Irena Kraljević, flauta i prof. Filip Milošević, glasovir

Program otvaranja Napretkovog tjedna kulture vodila je Ivana Vidmar, novinarka BHRT-a, a u glazbenom dijelu nastupili su članovi HKD Napredak Glavna podružnica Mostar profesorica flaute Irena Kraljević uz glasovirsku pratnju profesora Filipa Miloševića koji su posjetitelje izložbe počastili skladbom:  „Salute d’amour“ skladatelja Edwarda Elgara.

Potporu Napretkovom tjednu kulture dali su HKD Napredak – Središnja uprava SarajevoVlada HNŽGrad Mostar i HT Eronet.

HKD Napredak Glavna podružnica Mostar