Tradicionalno planinarsko druženje na obroncima Papuka

U nedjelju, 19 . ožujka 2023. godine planinari PD Napredak – Stjepan Planić priključili su se tradicionalnom planinarskom pohodu na Papuk kojeg već četrdeset godina organizira PD Sokolovac iz Požege.

Naziv izleta „Papučki jaglaci“ dobio je po brojnim jaglacima koji obično cvatu u ovo vrijeme po proplancima Papuka, ali ove godine, nažalost kao i posljednjih nekoliko godina, jaglaci su zakazali. Nažalost, požurili su sa cvatnjom pa su ih sudionici pohoda mogli vidjeti tek u simboličnim skupinama. Nadamo se da ćemo s jaglacima ubuduće imati više sreće.

Ipak, i bez jaglaca, Papuk pruža pregršt ljepote. Ime Papuk zabilježeno je još u srednjovjekovnim dokumentima. Papuk je od 1999. godine proglašen Parkom prirode Papuk, a zbog svog vrijednog geološkog nasljeđa 2007. postao je dijelom europske i svjetske asocijacije geo-parkova i prvim geo-parkom u Hrvatskoj. Na Papuku žive gotovo svi predstavnici srednjeeuropske faune, a prije manje od 200 godina  Papuk je bio nastanjen medvjedima, vukovima i risovima. On je još uvijek i stanište brojnih vrsta ptica, a više od četvrtine svih vrsta bilja u Hrvatskoj raste na Papuku među kojima su i zaštićene vrste bilja. Tu su također povijesni i arheološki lokaliteti, pa se na Papuku zaista ima što i vidjeti.

Domaćini, HPD Sokolovac iz Požege i ovoga puta su svojim gostima priuštili pet različitih izleta po Papuku. Kreirani su u različitim smjerovima prema željama i mogućnostima sudionika tako da su na koncu svi bili zadovoljni. Jedni su vidjeli Stari grad iznad Velike, drugi su se zaputili prema Jankovcu, a neku su se zadovoljili šetnjom uz obližnju rječicu.

Na kraju pohoda organizirana je tradicionalna planinarska fešta uz dobru zabavu, gastronomske specijalitete s roštilja i planinarsko druženje.