U Zagrebu završio I. Seminar folklora Hrvata Bosne i Hercegovine

U nedjelju, 26. ožujka 2023. godine u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu završen je I. seminar folklora Hrvata Bosne i Hercegovine koji je okupio više od 40 sudionika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i dijaspore. Organizator seminara je Hrvatsko kulturno društvo Napredak Glavna podružnica Zagreb i Napretkov kulturni centar.

Trodnevni seminar koji je održan od 24. do 26. ožujka 2023. godine pokazao je punu opravdanost osnutka Instituta za tradiciju i kulturu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini kojeg je Hrvatsko kulturno društvo Napredak osnovalo krajem protekle godine upravo s namjerom da sačuva i promiče kulturne vrijednosti Hrvata, a napose Hrvata Bosne i Hercegovine.

Seminar je u svom sadržaju objedinio tradicijsku kulturu i folklor u svim njegovim elementima: kroz ples, pjesmu, izvođenjem glazbe na originalnim tradicijskim instrumentima, narodnom ruhu te običajima mikro regija. Tema ovog seminara bila je Dinarska plesna zona koja je obuhvatila južnu Hercegovinu, Ramu i srednju Bosnu te pokazala svu ljepotu, raznolikost i bogatstvo navedenih regija.

Ovakvi seminari čuvaju, promiču, educiraju i njeguju folklorno bogatstvo Hrvata Bosne i Hercegovine koje je u prijašnjim vremenima bilo zakinuto i često se prikazivalo u sklopu drugih naroda i njihove kulture.

Na polaznicima seminara predstoji odgovoran zadatak da stečeno znanje, vještine i koreografije dobivene na seminaru prenesu u svoje folklorne skupine.

Seminar je okupio respektabilne predavače: Vladimira Kuraju, voditelja seminara i plesa, koji je bio profesionalni plesač, pjevač i solist ansambla LADO, Bojana Pogrmilovića, dirigenta Mješovitog pjevačkog zbora INA i voditelja pjevanja, Martina Mužaka, voditelja sviranja tradicijskih glazbala, Biljanu Glibo, koja je polaznike upoznala s karakteristikama ramskih napjeva i narodnih nošnji Rame, te Jelenu i Zorana Džepina koji su predstavili narodno ruho Guče Gore i njihov najpoznatiji ples „Đuture“.

Ovaj seminar pobudio je veliki interes u dijaspori, pa je za očekivati, da će naredni seminari koje će, nadamo se, Napredak i ubuduće organizirati, okupiti još veći broj polaznika iz svih krajeva Hrvatske, BiH i iseljeništva.

Na kraju seminara svim polaznicima voditelj seminara Vladimir Kuraja uručio je diplome o pohađanju tečaja, a u ime organizatora zahvalnice predavačima uručio je Goran Štrbac, član Uprave Napretkovog kulturnog centra.

Po reakcijama svih sudionika za očekivati je novi seminar naredne godine i ponovni susret sudionika obogaćen i nekim novim licima.