Osnaženo prijateljstvo između MCL-a i Napretka

U Središnjici Hrvatskog kulturnog Društva Napredak predsjednik društva dr. sc. Nikola Čiča i dopredsjednik Miroslav Landeka primili su u ponedjeljak, 18. listopada, poslijepodne izaslanstvo prijateljske organizacije Kršćanskog radničkog pokreta (MCL) iz Italije, a koje su predvodili glavni tajnik MCL-a Antonio Inchingoli i predsjednik Opće skupštine MCL-a Piergiorgioa Sciacquae.

U posjet Napretku predstavnici MCL-a stigli su u pratnji troje mladih volontera iz Italije. Oni će u Sarajevu boraviti idućih godinu dana i raditi na zajedničkom projektu pod nazivom „Mostovi mira“, te tako biti u službi doprinosa trajnom miru i dijalogu u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku u srdačnom razgovoru je istaknuto kako su HKD Napredak i MCL prijateljske organizacije koje su to prijateljstvo i formalizirale potpisivanjem Sporazuma o suradnji, a sami počeci prijateljstva vežu se uz zajednička sudjelovanja na konferencijama kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Republici Hrvatskoj. MCL je svoju naklonost Napretku pokazao snažnim lobiranjem da i Napredak postane punopravni član EZA-e, čiji je počasni predsjednik Napretka prof. dr. Franjo Topić danas član Upravnog odbora.

Na sastanku je naglašeno kako je HKD Napredak na svojevrstan način bio produžena ruka MCL-a za područje Hrvatske, BiH, Srbije i Crne Gore, a zajednički su organizirane brojne konferencije od Kotora, Dubrovnika, Zadra, Zagreba do Sarajeva.

Predstavnici Napretka i MCL-a su se dogovorili kako u budućnosti žele još snažnije ojačati svoje veze, te realizirati i sudjelovati na zajedničkim projektima, ali i značajnim jubilejima koja slijede, kako za HKD Napredak, tako i za MCL.

Čelnici Napretka su istaknuli kako je MCL izuzetno važan i spreman raditi da se postojeći odnosi prošire i ojačaju, te da se  MCL u Napretku uvijek treba osjećati kao kod kuće.

Na sastanku je bilo riječi i o razmjeni studenata i premošćivanju jezičnih barijera uz edukacije članova društva, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Italiji. Predstavnici MCL-a i Napretka su najavili i suradnju između Udruge Mladih HKD Napredak i mladih volontera iz Italije koji bi trebali udruženim snagama raditi na značajnim projektima za obje ove organizacije, ali i društvo u cjelini.

U tom cilju dogovoreno je da se u Rimu i službeno potpiše i novi redefinirani Sporazum o suradnji dva društva, te da se jedanput godišnje održi sastanak uprava dvaju društva i sumiraju rezultati suradnje kao i da se tada dogovore novi zajednički projekti.