Coolturna špica kao šećer na kraju desetog jubilarnog festivala “Ja bih… 5 dana Sarajeva u Zagrebu“

Coolturnom špicom, 16. listopada, 2021, u podne ispred Napretkovog nebodera u Bogovićevoj započeo je završni dan festivala “Ja bih… 5 dana Sarajeva u Zagrebu“.

Na samom početku špice u ime organizatora festivala Udruženja za promicanje kulture i umjetnosti „ja bih“, HKD Napredak i Napretkovog kulturnog centara goste i posjetitelje su pozdravili Ismet Efendić Ićo i Goran Štrbac. Poželjeli su dobrodošlicu svima, zahvalili svima koji su omogućili da i ove godine zagrebačka kulturna scena odiše specifičnim duhom Sarajeva, kroz bogat kulturno umjetnički program.

Ismet Efendić, predsjednik udruge za promicanje kulture i umjetnosti Ja BiH… i Goran Štrbac, HKD Napredak

I ovaj festivalski dan, kao i svi prethodni, obilježen je prijateljskim duhom i ležernošću koja je prisutna kod prijatelja koji se rijetko nađu ali uvijek dobro zabave. Tako je na ovoj Coolturnoj špici, sa gostima iz BiH,  slijedio uvijek uspješan recept, red glazbe, red razgovora, pa opet malo glazbe.

Narcis Vučina

U glazbenom dijelu prvi je nastupio proslavljeni kantautor i šansonijer Narcis Vučina, Sarajlija, s mjestom boravka u Kopenhagenu. Između ostalih pjesama, izveo je i pjesmu sa samog početka svoje karijere Čist zrak. Zanimljivo je da su dva banda, upravo iz teksta ove pjesme, uzela svoje ime: Teška industrija i Čisti zrak. Vučina, već dugi niz godina osim što je kantautor, također glazbu i stihove piše i za druge izvođače, te je autor mnogih hitova.

Emir Bukovica/Bukowskee i Sanin Imamović

Za ljubitelje rock glazbe nešto iz svoga repertoara priredio je Emir Bukovica/Bukowskee, internacionalna rock zvijezda, koji je kako kaže pola života proveo u Sarajevu, pola u Zagrebu te je „kao naručen“ za ovu prigodu. Uz njega je nastupio Sanin Imamović na gitari.

Osim u šansonama, baladama i rock glazbi, posjetitelji subotnje Coolturne špice uživali su i u izvrsnom nastupu Maje Milinković, fado pjevačice, sarajke koja trenutno živi i radi u Lisabonu. Svojim osebujnim glasom i izvedbama ostavila je bez daha sve prisutne. Nastupila je u pratnji gitariste Mirze Hatunića.

Maja Milinković

Ova je bila prigoda da ujedno promovira svoj najnoviji album Kaftan D’Alma, što u prijevodu znači Kaftan Duše, napisan u vrijeme pandemije. Zanimljivo je kako je ova sada uspješna kantautorica bila Napretkova stipendistica.

Kako bi još jednom pozdravili publiku, rekli svoje dojmove o festivalu, sve naravno u bosanskom štihu, na binu su pozvani Ademir Kenović, bosanskohercegovački redatelj, producent i scenarist, Tarik Đođić, direktor Al Jazeera Balkans, Ivica Propadalo, jedan od osnivača Udruge Ja BiH…, Zijad Mehić, prorektor za nastavu Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, te Mladenka Majerić, fundraising konzultantica koja je nešto više kazala o promotivnom paketu kojim je moguće pomoći rad udruge Ja BiH… Gospodin Mehić ujedno je najavio i pozvao sve prisutne na drugi, filmski dio ovog festivalskog dana koji se održao u Kinoteci gdje je prikazan igrani film Miroslava Ćire Mandića “Stvari na čuvanje“ te dugometražni, nagrađivani film “Sanremo“, ljubavna priča sastavljena od fragmenata sjećanja potaknutih pjesmom, čime je zatvoren deseti festival “Ja bih… 5 dana Sarajeva u Zagrebu“.

Tarik Đođić, Ademir Kenović, Mladenka Majerić, Zijad Mehić, Ismet Efendić i Ivica Propadalo

Osim u izvrsnom glazbenom i bogatom filmskom programu zagrebačka publika u proteklih pet dana uživala je i u književnim i filmskim večerima. U književnoj večeri sa sjajnim Darkom Cvijetićem, uz gosta direktora festivala knjige Bookstana i Buybooka Damira Uzunovića te kantautora i šansonijera Narcisa Vučinu i filmskoj večeri sa proslavljenim redateljem Ademirom Kenovićem koje je moderirao Hrvoje Pukšec, novinar i filmski kritičar.

Darko Cvijetić, Damir Uzunović i Hrvoje Pukšec

Pet dana, od 12. – 16. listopada 2021., zagrebačka publika uživala je raskošnom kulturno umjetničkom programu koji je ove godine u hrvatsku metropolu doveo istaknute umjetnike i profesionalce iz području kulture iz susjedne nam BiH, njegujući tako bliskost i stvarajući most između dvije države, odnosno dva grada, Sarajeva i Zagreba.

Organizatori Festivala su Udruženje za promociju kulture i umjetnosti “ja bih“, Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Napretkov kulturni centar, Bošnjačka nacionalna zajednica Grada Zagreba, te Grad Sarajevo i Grad Zagreb.