Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici i pohod Ledererovom stazom

Ledererova staza iznad Hrvatske Kostajnice.

Za članove PD Napredak – Stjepan Planić izlet u Hrvatsku Kostajnicu je uvijek nešto posebno jer budi neke dobre vibracije. Tako je bilo i protekle subote, 9. listopada 2021. godine kada su se planinari našeg društva zaputili u Kostajnicu.

Poznanstva s Kosajničanima sežu unatrag više od dvadeset godina kada su današnji članovi PD Napredak – Stjepan Planić zajedno s entuzijastima Hrvatske Kostajnice napravili Ledererovu stazu koja je iz godine u godinu dobivala nove sadržaje i postajala sve atraktivnija, kako za planinare tako i za one željne netaknute prirode i lijepih pogleda na dolinu Une.

Iako vremenske prilike na ovogodišnjoj Kestenijadi nisu obećavale puno, ipak se skupio pristojan broj planinara koji su se tradicionalnim „Kesten cugom“ zaputili prema Hrvatskoj Kostajnici gdje su ih domaćini dočekali zaista domaćinski uz glazbu i mažoretkinje.

Planinari PD Napredak – Stjepan Planić sa “starim” prijateljem Murisom Arnautovićem.

Susret s prijateljima iz Planinarskog društva Djed – Hrvatska Kostajnica koji su organizatori pohoda Ledererovom stazom i prijateljska čašica kod Murisa Arnautovića čovjeka s kojim smo kao tadašnjim voditeljem Turističke zajednice Hrvatske Kostajnice započeli priču i napravili Ledererovu stazu.

Spomenik Gordanu Ledereru.

Kiša od prethodnog dana učinile su svoje, pa je put po jednom dijelu staze bio blatnjav i neugodan za hodanje, ali ni to nije bila ozbiljna prepreka za druženje i planinarski pohod. Za one strpljive našlo se tu i kestena, na koncu i Kostajnica je po njima dobila ime.

Članovi PD Napredak – Stjepan Planić u društvu HGSS-a iz Hrvatske Kostajnice

Na kraju pohoda dolazimo do spomenika Gordanu Ledereru, mjest na kome je u kolovozu 1991. godine mučki ubijen snajperskim hitcem. To je mjesto s koga se pruže prekrasan pogled na dolinu Une i rvatsku Kostajnucu. Druženje s HGSS-ovcima Hrvatske Kostajnice koji su tu, ako bi nešto krenulo po zlu, ali srećom nisu imali posla.

Ledererov spomenik s panoramom Hrvatske Kostajnice.

Na kraju puta, prije povratka za Zagreb, druženje u Hrvatskoj Kostajnici na obalama Une.

Foto: Kristina Stanković