Otvoren Festival „Ja bih … 5 dana Sarajeva u Zagrebu“

Sinoć je u Klovićevim dvorima svečano otvoren jubilarni, deseti po redu, Festival „Ja bih … 5 dana Sarajeva u Zagrebu“ koji će se održati od 12. do 16. listopada na nekoliko lokacija u Zagrebu i prikazati ono ponajbolje iz kulturnog života Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Ideju Festivala „Ja bih … 5 dana Sarajeva u Zagrebu“, koju su prije deset godina iznjedrili dvojica entuzijasta, Ivica Propadalo i Ismet Efendić, iz godine u godinu je rasla okupljajući uz sebe sve više umjetnika i institucija, a vremenom je prerasla u značajnu kulturnu manifestaciju koja se svake godine održava u Sarajevu i Zagrebu.

Ismet Efendić i Ivica Propadalo sa skulpturom festivala.

Deset godina za jubilej i nije mnogo, ali kada se deset godina za redom održava neka manifestacija u kulturi onda je to zaista uspjeh. Uostalom, to pokazuju svake godine i sudionici, a i posjetitelji Festivala. To je mjesto gdje umjetnici i posjetitelji otvore dušu i prepuste se svojim osjećajima, trenutci u kojima se na zagrebačkom asfaltu i skrivenim gradskim kutcima na trenutke osjeti zanosni dah sarajevskog sevdah.

Na ovogodišnjem otvorenju festivala u Klovićevim dvorima izložbom „Plakati, crteži ilustracije“ predstavljeni su radovi sarajevskog umjetnika Dejana Slavuljice, a u glazbenom dijelu programa nastupio je renomirani gitarista Boško Jović sa svojim gostima, Marijom Rašićem na bass-u i klarinetistom Brunom Philippom izvodeći svoje kompozicije i obrade nezaboravnih hitova poput „Balade“, kultne sarajevske grupe Indexi, za koju su nagrađeni i najvećim pljeskom.

Gitarista Boško Jović i Bruno Philipp na klarinetu.

Voditelji i domaćini programa bili su Vlatka Kolarević, TV urednica i Hrvoje Pukšec, filmski kritičar.

Predsjednik HKD Napredak prilikom pozdravnog govora u Klovićevim dvorima.

„Kultura je most koji nas spaja i nastoji premostiti prepreke između Zagreba i Sarajeva“, rekao je Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak, prilikom svog pozdravnog govora i naglasivši da je Napredak od samog početka suorganizator ove značajne manifestacije.

Prisutne su također pozdravili biranim riječima Haris Bašić, zamjenik gradonačelnice Grada Sarajeva, Benjamine Karić, Adis Keranović, predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, te u ime Tomislava Tomaševića, gradonačelnika Grada Zagreba, Naima Balić.

Za desetu obljetnicu dodijeljena su priznanja i zahvalnice onima koji su uvijek bili tu kada je bilo najpotrebnije. Za potporu festivalu nagrade su dobili glavni urednik Večernjeg list Dražen Klarić, redatelj Bobo Jelčić, glazbenik Ante Gelo, komunikacijska stručnjakinja Ana Petričić Gojanović, predsjednik HKD Napredak Nikola Čiča, TV voditeljica Vlatka Kolarević, Irena Benko, Sead Berberović i Laura Topolovšek.

Festival su organizirali Udruženje za promociju kulture i umjetnosti „Ja bih“ u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak, Napretkovim kulturnim centrom, Bošnjačkom nacionalnom zajednicom Grada Zagreba, Gradom Zagrebom i Gradom Sarajevom.