Napretkovci posjetili izložbu fotografija Od oka k srcu

Iako je u Zagrebu još većina muzeja i galerijskih prostora zatvorena, što zbog nedavnog potresa koji je zadesio Zagreb i znatno oštetio veći broj kulturnih spomenika, a što zbog epidemije koronavirusa, rijetki su izložbeni prostori koji su danas otvoreni za posjetitelje.
Jedan od njih je Galerija Klovićevi dvori gdje je otvorena velika, može se reći, retrospektivna izložba fotografija pod nazivom Od oka k srcu – Biljezi sjećanja, uglednog konzervatora i povjesničara umjetnosti Miljenka Domijana.

Iako je nažalost službeno otvorenje prošlo bez prisustva publike, Klovićevi dvori su ipak otvorili vrata publici pa se ova izložba osim virtualnog pregleda može pogledati uživo, što na promatrača ipak ostavlja puno dublji doživljaj izložbe.
Ovom izložbom Domijan je obuhvatio više različitih ciklusa koje je realizirao tijekom svog bogatog istraživačkog i konzervatorskog rada i između njih izdvojio tristotinjak ponajboljih fotografija koje su izložene u Klovićevim dvorima. Od neobičnih i prekrasnih hrvatskih krajolika i lokacija na kojima je boravio pa do svjetski poznatih kulturnih spomenika Domijan je okom kamere uočavao zanimljive detalje i prekrasne vedute, a svoj doživljaj uspio je prenijeti i trajno zabilježiti na svojim fotografijama. Tu se nalaze fotografije iz ciklusa TerraToscana, Animaetcorpus, Mare Morlaco, Armenija, Lubenice za dušu i druge, od kojih je teško izdvojiti i reći koja je bolja, jer svaka za sebe pruža promatraču novi i jedinstveni doživljaj. Jedan dio izložbe posvećen je njegovim crtežima na kojima vjerno prikazuje vedute i mjesta u kojima je boravio.Miljenko Domijan za sebe je znao reći kako je „konzervator vokacijom, a fotograf potrebom duše“, no fotografije ne stvara samo za svoju dušu, već se samostalnim izložbama trudi približiti ljepotu europske i hrvatske kulturne baštine svima zainteresiranima.
Život Miljenka Domijana obilježila je ljubav – ljubav prema umjetnosti, ljepoti, kulturnoj baštini, prirodi. Na izložbi je ta ljubav dokazana kroz brojne fotografije i crteže, a posjetiteljima kroz svoje fotografije sugerira da se i sami zaljube u umjetnost.
Napredak je ovom izložbom nastavio svoj projekt Dođi u 5 do 5 – s Borislavom Benažićem kroz galerije Zagreba koji je zbog epidemije bio prekinut nešto više od dva mjeseca. Za naredni posjet odabrana je retrospektivna izložba slikara Vatroslava Kuljiša koja je postavljena u Modernoj galeriji.