Hrvatski vinari u Napretku

Degustacija vina Vinarije Soldo u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu

Sinoć je u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu Vjekoslav Madunić, novinar i promotor hrvatskih proizvođača vina, za novinare hrvatskih vinarskih časopisa i portala, priredio predstavljanje Vinarije Soldo, jedne od mlađih vinarija kutjevačkog kraja.

2011. godine u Vetovu pokraj Kutjeva, kraju poznatom po velikim vinogradima i dobrim vinima, Gojko Soldo sa svojom obitelji, hrabro je krenuo u proizvodnju vina. Iako „mlad“ po stažu u proizvodnji, primjenom najnovijih znanja, modernom tehnologijom i ljubavlju prema vinu, vrlo brzo je stekao reputaciju dobroga vinara.
Prema riječima vlasnika Gojka Solda, vinarija godišnje proizvede oko 30 tisuća litara vina iz vlastitih vinograda sa površine od oko 7 hektara. Dominiraju sorte bijelih vina koja su u proizvodnji zastupljena sa 85 posto proizvodnje, a 15 posto usmjereno je u proizvodnju crnog vina. To su uglavnom visoko kvalitetna vina i vrhunska vina s malom količinom sumpora u vinu, što mu daje dodatnu kvalitetu.

Somelier Tomislav Jakopović prilikom degustacije vina Vinarije Soldo

Poznati hrvatski somelier Tomislav Jakopović u Napretkovom kulturnom centru predstavio je novinarima jedanaest vrsta visoko kvalitetnog i vrhunskog vina iz različitih godišta berbe. Od bijelih vina tu su dominirali graševina i traminac, kao nezaobilazna vina toga kraja, te sauvignnon, chardonnay, mirisni traminac i pinot sivi. Veoma interesantno vino od ponuđenih sorti bilo je vino manzoni, relativno rijetko zastupljeno u našim krajevima, a koje je talijanski hibrid – križanac između rajnskog rizlinga i bijelog pinota. Od crnih sorti predstavljeni su merlot, crni pinot i zweigelt.
Promociju su nazočili novinari hrvatskih vinarskih časopisa i portala, koji će vjerujemo svoje pozitivne utiske prenijeti svojim čitateljima i široj publici.

Somelier Tomislav Jakopović i promotor Vjekoslav Madunić u društvu Gojka Solda i sina