„Napretkov tjedan kulture“ otvoren izložbom „Plodovi opterećenja“ Željka Korena

MOSTAR, 6.4.2022. – Kulturna manifestacija „Napretkov tjedan kulture 2022.“ otvorena je u utorak navečer izložbom akademskog slikara Željka Korena u Galeriji kraljice Katarine Kosača u Mostaru.

“Dotaknuto suncem ostaje toplo”

“Plodovi opterećenja” naziv je ciklusa kojeg je Koren predstavio mostarskoj publici, a sastoji se od osam radova velikog formata koje će ljubitelji slikarske umjetnosti moći pogledati do 25. travnja.

“Ogoljen pred tuđim svijetom”

„Kao i do sada cilj mi je proučavati sebe i barem pokušati nekako to vizualno predstaviti na shvatljiv način. Glavna preokupacija mi je unutarnji i vanjski prostor osobe, međuodnos koji imam sa svijetom, s drugima i sa samim sobom. U tome mi pomaže veliki format koji će nadam se uvući gledatelja u sebe i kontrast veličina elemenata učiniti još uvjerljivijim“, kazao je slikar Željko Koren i dodao kako su izloženi radovi nastali u protekle tri godine.

Željko Koren, akademski slikar i Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak

Ciklus „Plodovi opterećenja“ Korenova je 17. samostalna izložba, a sudjelovao je i na 67 skupnih izložbi u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Koren je član HKD Napredak Glavna podružnica Mostar i Udruge „Vrba“.

Tijekom svečanosti otvaranja ovogodišnje kulturne manifestacije „Napretkov tjedan kulture“ prigodnim govorom prisutnima se obratio Miroslav Landeka, predsjednik Organizacijskog odbora Napretkovog tjedna kulture“ i dopredsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak – Glavna podružnica Mostar, u čijoj se organizaciji manifestacija održava.

Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak

„Poštovani gosti i uzvanici čast i zadovoljstvo mi je pozdraviti vas sve u ime HKD Napredak, društva koje ove godine proslavlja 120 godina od svoga utemeljenja. Želim vam zahvaliti svima što ste došli večeras u Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača u Galeriju kraljice Katarine Kosača na svečano otvorenje kulturne manifestacije ‘Napretkov tjedan kulture 2022.’“, kazao je Landeka.

Podsjetio je na riječi Sabine Leitner koja je kazala kako zdravo i kvalitetno sjeme nije dovoljno da bi se osiguralo njegovo cvjetanje te da je za to potrebno i pravo okruženje: dobra zemlja, dovoljno vlage i odgovarajuće količine svjetlosti i topline, već prema potrebama vrste kojoj pripada.

„Služeći se ovom slikom kao analogijom, mogli bismo reći da je za čovjeka kultura ta koja poput zemlje pruža odgovarajuće uvjete za procvat. Različite kulture – bilo obiteljska kultura, društvo, globalna kultura, odgoj i obrazovanje koje primamo – pobudit će u nama različite stvari, na isti način kao što različite vrste tla i položaji terena utječu na rast i karakteristike biljaka – napisala je Sabine Leitner.

“Nadići svoja ograničenja”

„HKD Napredak kroz Napretkov tjedan kulture želi vam dati plod koji će obogatit kulturni život našeg grada i cijele Hercegovine kroz uistinu četiri vrijedna kulturna sadržaja. Sadržaja koje su osmislili, kreirali i realizirali skoro sve do jednog segmenta, članovi Napretka, čime je značaj ove manifestacije još veći. Treća je ovo godina zaredom da organiziramo Tjedan kulture za koji se nadam i očekujem da će doživjeti mnoga ljeta“, poručio je Landeka.

Napomenuo je kako je svojevrsna uvertira Napretkovom tjednu kulture bio njihov tradicionalni korizmeni koncert koji je ove godine  održan u Crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru.

„Za kraj kazat ću kako postoje ljudi koji su posebice u vrijeme pandemije prvo štedjeli na kulturu, iznoseći argument da je kultura skupa, a ne imajući pri tome svijesti koliko je tek skupa i štetna po cijelo društvo, nekultura. Na sreću HKD Napredak Glavna podružnica Mostar za projekt Napretkovog tjedna kulture 2022. godine imala je konkretnu potporu Grada Mostara i Vlade Hercegovačko-neretvansku županiju i na tome im hvala, kao i svima koji su dali svoj doprinos, te našim članovima i Upravi. Želim vam da večeras kao i u idućim danima zajedno uživamo u svim sadržajima koje smo priredili u ovogodišnjem Napretkovom tjednu kulture“, kazao je Miroslav Landeka.

Svečanost otvaranja ovogodišnjeg Napretkovog tjedna kulture glazbeno je uveličala Koncertna Etida b moll od Mendelssohna u izvedbi Anje Krtalić 3. razred srednje škole Ivan p.- Zajc u  klasi prof. Marijane Pavlović.

Anja Krtalić, učenica Glazbene škole

Kako sve manifestacije održavaju pod sloganom 120 godina u službi čovjeka, više o bogatoj i burnoj povijesti Društva posjetitelji su tijekom otvaranja mogli čuti iz teksta kojeg je pročitala članica HKD Napredak – Glavna podružnica Mostar  i stipendistica Mandina Mabić. Uz brojne goste i uzvanike otvorenju NTK 2022 i izložbe nazočan je bio i predsjednik NKC-a u Zagrebu Damir Krešić, glavni tajnik SPKD “Prosvjeta” Mostar Goran KosanićJosip Muselimović, počasni predsjednik Matice Hrvatske Mostar, Darko Sabljak, konzul savjetnik u  Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Mostaru.

HKD Napredak Glavna podružnica Mostar