Napretkov tjedan kulture obogatio kulturni život Grada na Neretvi izložbama slika i fotografija, koncertom klasične glazbe i promocija monografije

MOSTAR, 11.4.2022. – Iza nas je „Napretkov tjedan kulture 2022.“, manifestacija koja je koncertom klasične glazbe, izložbom slika i fotografija i promocijom vrijedne monografije domaćih glazbenika i autora i ove godine obogatila kulturnu scenu Grada na Neretvi.

Ova kulturna manifestacija u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak – Glavna podružnica Mostar od 5. do 8. travnja privukla je mnogobrojne ljubitelje umjetnosti u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, gdje se događaj održavao.

Miroslav Landeka, predsjednik Organizacijskog odbora Napretkovog tjedna kulture“ i dopredsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak – Glavna podružnica Mostar, izjavio je kako je ovogodišnja manifestacija opravdala očekivanja te znatno obogatila kulturnu ponudu Grada Mostara.

Miroslav Landeka, predsjednik Organizacijskog odbora Napretkovog tjedna kulture i dopredsjednik HKD Napredak

„U istom tjednu u Mostaru se održavao Međunarodni sajam gospodarstva i Napretkov tjedan kulture i vjerujem da su posjetitelji na oba događaja mogli uživati, pronaći i vidjeti ono što ih je uistinu zanimalo“, kazao je Landeka.

On je zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji ovogodišnje manifestacije, uz nadu da će iduće i godinama koje predstoje „Napretkov tjedan kulture“ zadržati razinu te izrasti u tradicionalnu manifestaciju koja će biti prepoznatljiva ne samo u Mostaru i Hercegovini nego i u cijeloj zemlji i šire.

“Ogoljen pred tuđim svijetom”

Na potpori Napretkovom tjednu kulture 2022. godine zahvalio je i Gradu Mostaru i Vladi Hercegovačko-neretvanske županije, te Središnjoj upravi HKD Napredak.

„HKD Napredak kroz Napretkov tjedan kulture želi vam dati plod koji će obogatit kulturni život našeg grada i cijele Hercegovine kroz uistinu četiri vrijedna kulturna sadržaja. Sadržaja koje su osmislili, kreirali i realizirali skoro sve do jednog segmenta, članovi Napretka, čime je značaj ove manifestacije još veći“, poručio je Landeka.

Treći po redu „Napretkov tjedan kulture 2022.“ započeo je otvaranjem izložbe akademskog slikara Željka Korena pod nazivom “Plodovi opterećenja”.

Željko Koren, autor izložbe

Koren se mostarskoj publici predstavio s ciklusom od osam radova velikog formata, nastalih u protekle tri godine i u Galeriji kraljice Katarine Kosača mogu se pogledati do 25. travnja.

„Kao i do sada cilj mi je proučavati sebe i barem pokušati nekako to vizualno predstaviti na shvatljiv način. Glavna preokupacija mi je unutarnji i vanjski prostor osobe, međuodnos koji imam sa svijetom, s drugima i sa samim sobom“, kazao je tijekom otvaranja izložbe mostarski slikar Koren.

“Dotaknuto suncem ostaje toplo”

Drugi dan manifestacije bio je rezerviran za koncert klasične glazbe kojeg je u prepunoj Galeriji  kraljice Katarine Kosača održao Napretkovog trio „Senso, kojeg čine mezzosopranistica prof. Monija Jarak Mikulić, prof. Marijana Pavlović, glasovir i prof. Jelena Marković-Milićević, violončelo. Umjesto prof. Marković-Miličević na koncertu je nastupila prof. Elina Gvozdić, violončelo.

Napretkov trio “Senso”

U ime Sensa prisutne je uoči koncerta pozdravila Monija Jarak Mikulić, dopredsjednica Organizacijskog odbora Napretkovog tjedna kulture i izrazila zadovoljstvo što je ove godine koncert organiziran uživo – ispred publike.

Monija Jarak Mikulić, dopredsjednica Organizacijskog odbora Napretkovog tjedna kulture

Dodala je kako su umjetnost i kultura definitivno dvije stvari koje idu ruku pod ruku.

“Umjetnička djela koje je stvorilo društvo proizvod su kulture koja prevladava u toj zajednici, pa se stoga može vidjeti da su umjetnost i kultura definitivno povezane. Stoga smatram da Napredak svojim djelovanjem, ostvarujući ove bogate projekte širi kulturu, oplemenjuje i obogaćuje zajednicu u kojoj djeluje“, poručila je Jarak Mikulić.

Uz vrhunska djela baroka, romantizma, neoklasicizma i moderne, Napretkov trio Senso izveo je i sakralnu skladbu „Panis angelicus“ od Cezara Franca, u čast njihova dugogodišnjeg prijatelja i suradnika, pokojnog Darke Nikolića, nekadašnjeg direktora Simfonijskog orkestra iz Mostara.

Program manifestacije nastavljen je sljedeći dan izložbom fotografija „Kroz objektiv“ koju je u Galeriji Rondo predstavio Dragan Tomić, snimatelj, fotograf i kolekcionar, koji je cijelu svoju karijeru proveo u medijskim vodama.

Miroslav Landeka, Maja Pašalić i Dragan Tomić

Riječ je o prvoj samostalnoj Tomićevoj izložbi koja sadrži tridesetak radova nastalih posljednjih desetak godina i prikazuje prirodne i urbane ambijente, te se može pogledati do 22. travnja.

Izložba fotografija “Kroz objektiv”

„Fotografiranje je jedan od mojih mnogobrojnih hobija a večerašnja izložba svojevrsna je potvrda moga rada. Kroz objektiv fotoaparata želim javnosti malo drugačije prikazati svijet oko sebe nego kroz kameru“, kazao je u svom obraćanju autor Tomić tijekom otvaranja izložbe.

Ovogodišnji „Napretkov tjedan kulture“ zatvoren je predstavljanjem monografije „Austrougarske utvrde u Bosni i Hercegovini“, autora Manuela Martinovića, opsežno djelo koje u 14 poglavlja objašnjava povijesnu, političku i vojnu situaciju  u Austro-Ugarskoj monarhiji.

Ivan Vrljić, moderator promocije, Manuel Martinović, autor knjige i dr. sc. Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak

Monografija „Austrougarske utvrde u Bosni i Hercegovini“, tiskana u nakladi HKD Napredak i Napredak Futura, na 672 stranice u slici i riječi opisuje 271 objekt koji se nalazio ili nalazi u 44 različita mjesta u BiH.

Naslovnica monografije „Austrougarske utvrde u Bosni i Hercegovini“

„Ova knjiga je trezor u kojem je pohranjen pisani trag bogatstva vojne gradnje Austro-Ugarske Monarhije u BiH i preporučam svakom čitatelju da odvoji dovoljno vremena za njezino pažljivo čitanje“, kazao je prof. dr. Mladen Glibić recenzent knjige.

Prof. dr. Mladen Glibić, recenzent knjige

Autor Martinović je naveo kako slobodno može kazati kako je ova monografija  njegovo životno djelo i dodao da ono što ga  posebno privlačilo kod AU utvrda je taj fino tesani bijeli kamen.

„Niti jedna AU utvrda nije ista. Iako je bilo obrazaca po kojima se radilo, svaka je prilagođavana postojećoj lokaciji i konfiguraciji terena, pa se tako svaka pa i najsličnija razlikovala u dosta toga. Svaka utvrda je bila perfektan stroj gdje je svaki detalj imao svoju ulogu i svaki dio je imao neku praktičnu svrhu“, istaknuo je autor, inače predsjednik i osnivač Udruge za zaštitu fortifikacija “Werk” u Mostaru.

„Napretkov tjedan kulture 2022.“ svojim programom privukao je mnogobrojne posjetitelje kulturnog i društvenog života Grada Mostara i šire.

Zatvaranju manifestacije prisustvovao je i predsjednik HKD Napredak dr. sc. Nikola Čiča, koji je izrazio zadovoljstvo održavanjem ovogodišnje manifestacije i čestitao svima koji su doprinijeli njezinom organiziranju.

Program ovogodišnje manifestacije glazbeno su uveličale Anja Krtalić i Marija Milas, a potporu programu dali su i Ivan Vrljić, tajnik HKD Napredak Glavna podružnica Mosta i Mandina Mabić, članica HKD Napredak – Glavna podružnica Mostar.

Svojevrsna uvertira ovogodišnjem Napretkovom tjednu kulture bio njihov tradicionalni korizmeni koncert koji je ove godine  održan u Crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru.

Korizmeni koncert 2022.: Marijo Bevanda i Katja Krolo-Šarac

Napominjemo kako HKD Napredak ove godine slavi svoj 120. godina od utemeljenja društva koji će nizom aktivnosti biti obilježen kroz cijelu godinu kako u Mostaru tako i Sarajevu, Zagrebu, Tuzli i svuda gdje napredak djeluje. Nešto više o bogatoj i burnoj povijesti Društva moglo se čuti i tijekom otvaranja mogli Napretkovog tjedna kulture 2022. Hrvatsko kulturno društvo Napredak (HKD Napredak) osnovano je 1902 godine i temeljna je kulturna ustanova bosanskohercegovačkih Hrvata. Osnovni cilj Napretka je očuvanje i jačanje hrvatske nacionalne svijesti u Bosni i Hercegovini i promocija hrvatske kulturne baštine uopće. Ove ciljeve Napredak  nastoji ostvariti promicanjem hrvatskog jezika i kulture, poticanjem obrazovanja i suradnjom s vjerskim ustanovama i drugim domaćim i međunarodnim organizacijama.

O.C. Večernji list