Mlada violinistica Lea Tvrtković oduševila koncertom u Napretku

U nedjelju, 25. lipnja 2023. godine u dvorani  HKD Naredak – Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu održana je glazbena matineja na kojoj je nastupila mlada violinistica Lea Tvrtković.

Ljubitelje klasične glazbe jučer je u Napretkovom kulturnom centru koncertom počastila mlada violinistica Lea Tvrtković. Uz klavirsku suradnju profesorice Danijele Petrić i pod mentorstvom profesorice Lare Silvesti Valdevit predstavila izvodeći zahtjevan program i pokazala zavidne tehničke i glazbene sposobnosti.

Inače profesorica Silvestri Valdevit je bivša stipendistica Napretkovog fonda za stipendiranje s kojim već dugi niz godina surađujemo te je ovaj koncert još jednom pokazao kako je Napredak uvijek spreman otvoriti svoja vrata i pomoći mlade i nadarene umjetnike.

Svi koji su ovo nedjeljno prijepodne došli u Napretkov kulturni centar mogli su uživati u koncertu na kojemu je Lea vrlo nadahnuto, emotivno i besprijekorno izvodila djela Bacha, Beethovena i Paganinija.

Ovim koncertom mlada i nadarena violinistica je napravila svojevrsni uvod i najavu za Pranske ljetne večeri u Sloveniji, na kojima će nastupiti krajem lipnja o.g.

Lea Tvrtković(2006.) učenica je Srednje glazbene škole Blagoja Berse u Zagrebu u klasi prof. Lare Silvestri Valdevit. Višestruko je nagrađivana na regionalnim i državnim natjecanjima HDGPP-a kao solistica, članica komornog sastava i gudačkog orkestra kojeg predvodi kao koncertna majstorica te na međunarodnim natjecanjima: Sonus, Mladi virtuozi, Poreč Fest, Daleki akordi i Musica Insieme u Veneciji. Dobitnica je i brojnih posebnih nagrada među kojima se izdvajaju nagrada za posebno primijećenog natjecatelja na Sonusu 2018., potom Nagrada grada Zagreba Balthazar za 1. mjesto na državnom natjecanju (kao koncertna majstorica Gudačkog orkestra GŠ-a Blagoja Berse) 2019. te posebna nagrada za najbolju izvedbu zadane skladbe hrvatskog skladatelja Ivana Josipa Skendera na natjecanju Mladi virtuozi 2021. godine.

Usavršava se na seminarima vrsnih violinista i pedagoga: Marco Graziani, Evgenia Epshtein, Anna Kadinsky, Stefan Milenković i dr. Redovito nastupa na raznim događanjima, od izložbi, pjesničkih susreta djece, koncerata za umirovljenike, dodjele nagrada za mlade u kulturi, na Adventu na Prekrižju u organizaciji Ureda predsjednice i dr., do Međunarodnih susreta mladih gudača – Memorijal Franjo Krežma i Youngmasters festivala u Samoboru gdje nastupa kao solistica uz orkestar. Godine 2018. primila je Oskara znanja – priznanje za izvrsnost kojeg dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja.