Napretkovac iz Zagreba prof. emeritus Vladimir P. Goss primio prestižnu nagradu DPUH-a za životno djelo

Jučer, 28. lipnja 2023. godine u Arheološkom muzeju u Zagrebu održana je svečana dodjela nagrada Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske za 2022. godinu, na kojoj je jedan od laureata Napretkovac iz Zagreba, professor emeritus dr. sc. Vladimir Peter Goss.

U 2022. godini hrvatski su povjesničari umjetnosti ostvarili značajne rezultate i na različite načine potvrdili važnost struke u kulturnom i znanstvenom životu zajednice. Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske dodjeljuje nagrade u tri kategorije: nagradu za životno djelo; godišnje nagrade za promicanje interdisciplinarnosti, za izložbu, za znanstvenu i stručnu knjigu, za zaštitu spomenika, za popularizaciju struke, te godišnje nagrade za izvrsne diplomske radove.

Nagrada Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske za životno djelo ove godine dodijeljena je zaslužnom povjesničaru umjetnosti Vladimiru P. Gossu.

Član Napretka u Zagrebu, prof. emeritus Vladimr Peter Goss (Gvozdanović) rođen je u Zagrebu 1942. Ostvario je izuzetnu karijeru na tri kontinenta. Objavio je 19 znanstvenih knjiga i 120 članaka, te sudjelovao kao govornik ili predsjedatelj na 85 znanstvenih skupova. Posebno se bavi organizacijom prostora, kulturnim krajolikom i teorijom umjetničke kritike.

Iskrene čestitke za ovu prestižnu nagradu u ime HKD Napredak- Napretkovog kulturnog centra iz Zagreba gospodinu Gossu prenijela je Blaženka Krajina i poželjela daljni uspješan rad.

Godišnja nagrada za promicanje interdisciplinarnosti i vizualne kulture dodijeljena je HS AICA.

Među prošlogodišnjim izložbenim projektima najboljim je proglašena izložba Korijeni i krila – Vlaho Bukovac u Zagrebu, Cavtatu i Beču.

Nagradu za najbolju knjigu u struci dobila je Arijana Koprčina za monografiju Zlatarstvo u Zagrebu 1450.‒1550. Liturgijski predmeti i nakit.

U kategoriji zaštite kulturne baštine nagrada je dodijeljena Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina ALU u Zagrebu i Muzeju u Radoboju za projekt SOS za svece.

Nagrada za popularizaciju struke u 2022. godini dodjeljujena je Snješki Knežević za dugogodišnji serijal emisija na Hrvatskom radiju Baština, mi i svijet koji je iznimno pridonio popularizaciji različitih tema s polja povijesti umjetnosti.

Za izvrsne diplomske radove za 2022. godinu nagrađene su Lucija Burić sa Sveučilišta u Zagrebu, Karla Čudina sa Sveučilišta u Splitu i Karla Despot sa Sveučilišta u Zadru.

Obrazloženje DPUH