Ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman primio je u Zagrebu izaslanstvo Središnje uprave HKD Napredak

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman primio je u petak, 11. lipnja 2021. godine, izaslanstvo Hrvatskog kulturnog društva Napredak koje je predvodio predsjednik društva Nikola Čiča.

Glavne teme razgovora bile su trenutni politički i društveni status Hrvata u Bosni i Hercegovini, daljnji organizacijski razvoj Hrvatskog kulturnog društva Napredak te dinamika povrata imovine društva koja je oduzeta za vrijeme jugoslavenskog komunističkog režima.

Ministar Grlić Radman je istaknuo kako je Hrvatsko kulturno društvo Napredak imalo jednu od krucijalnih uloga u očuvanju nacionalne svijesti i kulturne baštine Hrvata u Bosni i Hercegovini, ali i Hrvata u Boki kotorskoj. Zatim je, također, istaknuo kako je Napredak imao istaknutu ulogu i u društvenom i kulturnom životu Hrvatske, kao i u zajednicama hrvatskih iseljenika u brojnim državama diljem svijeta. A o tome nesumnjivo svjedoče i brojna imena istaknutih znanstvenika, umjetnika, sportaša, književnika koji su bili članovi i stipendisti tog društva, a među tim imenima bila su i dva dobitnika Nobelove nagrade.