Nove apstrakcije kroz Murtićeva djela

U srijedu, 9. lipnja 2021. godine članovi HKD Napredak posjetili su prvu od tri izložbe u projektu MURTIĆ 100, a koje su trenutno otvorene u Zagrebu povodom obilježavanja 100. obljetnice rođenja velikog hrvatskog slikara Ede Murtića.

Izložba Nove apstrakcije smještena u zagrebačkoj Laubi u kojoj veliki formati Murtićevih slika dolaze do punog izražaja, a predstavljaju značajan i važan dio posljednjih godina u slikarskom stvaralaštvu Ede Murtića.

Goranka Vrus-Murtić, supruga Ede Murtića, kaže da su joj ovi su radovi jedni od najdražih. Upravo ti veliki formati koji pršte snagom geste toliko karakterističnom za Murtića, rađeni su za izložbu u Umjetničkom paviljonu 2005. godine. Po njenim riječima Murtić je zadnje slike radio u punom elanu, punoj snazi i punoj koncentraciji, tako da ta izložba nije bila neki memento. „To je bila dogovorena izložba i ja sam je kao takvu doživjela, kao jedan nastavak života i stvaranja. Nisam je doživjela kao moment tuge” riječi Goranke Vrus-Murtić napisane u najavi ove velike izložbe.

Edo Murtić je svoju Novu apstrakciju stvarao od 2000. godine do siječnja 2005. godine kada je preminuo, a posjetiteljima pruža mogućnost doživjeti suvremenu aplikaciju Murtićevog poteza i radova u svakoj primjeni.

Da bi se stekao pravi dojam o stvaralaštvu Ede Murtića svakako je potrebno pogledati njegovu centralnu izložbu MURTIĆ 100 smještenu u Meštrovićevom paviljonu, kao i izložbu Murtićevih grafika od kojih su mnoge od njih poslužile kao osnova njegovih velikih radova. Izložba je postavljena u Kabinetu grafike Hravatske akademije za znanost i umjetnost.

Povodom izložbe MURTIĆ 100 po prvi put izrađeni su unikatni dizajnerski suveniri suveniri s prikazima Murtićevih slika.