Međunarodni seminar o problemima zapošljavanja i društvenom životu mladih u organizaciji HKD Napredak i EZA-e

Međunarodni seminar pod nazivom “Problemi zapošljavanja mladih i društvenog života mladih radnika – Utjecaj i posljedice pandemije koronavirusa”, održava se 2. i 3. lipnja 2023. godine i bavi se aktualnom temom koja je pogođena pandemijom COVID-19. Pandemija je utjecala na mnoge aspekte društva, uključujući i zapošljavanje mladih radnika te njihov društveni život.

Seminar se održava u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak i Europskog centra za radnička pitanja (Europäische Zentrum für Arbeitnehmerfragen – EZA) iz Njemačke, te uz financijsku potporu Europske unije. Seminar će se održati u dvorani Matice iseljenika, Trg Stjepana Radića 3., Zagreb.

Teme obrazovanja i mladih, te njihovoga zapošljavanja i perspektiva uvijek je aktualna a posebno danas u vrijeme nakon korona krize i razvoja umjetne inteligencije koja ima utjecaj na zapošljavanje mladih na različite načine. S obzirom na to neke od tema koje ćemo obraditi u sklopu seminara jesu:

  • Mladi u Europi: Učinci COVID-19 na njihovu ekonomsku situaciju
  • Utjecaj pandemije na nezaposlenost mladih u RH i u drugim EU državama
  • Posljedice pandemije na obrazovanje i socijalnu situaciju mladih
  • Mjere za izbjegavanje “lockdown generacije”
  • Uredi bez ljudi; umjetna inteligencija umjesto čovjeka – Privremeni trendovi ili nova stvarnost?  

Inače EZA je mreža preko 70 radničkih organizacija iz 29 europskih zemalja a temelji se na principima kršćanskih socijalnih vrijednosti. Članice EZA-e su sindikati, socijalno – kulturne organizacije, obrazovne institucije, te institucije za istraživanje i razvoj koje se bave pitanjima radnika i njihovih prava. Iako se u svome temeljnom poslanju HKD Napredak ne bavi pitanjima radnika, ali ponajviše zahvaljujući činjenici da se bavimo obrazovanjem i radom s mladima, kroz njihovo stipendiranje, ali i zahvaljujući socijalnom i kulturnom dijalog po čemu je Napredak prepoznat, od 2010. godine postali smo punopravni član EZA-e, te od 2012. u suradnji i u partnerstvu s njima organiziramo slične seminare.  

Seminar se bavi analizom utjecaja pandemije na mlade radnike, kroz prizmu smanjenja mogućnosti zapošljavanja, povećanja nezaposlenosti te utjecaja na radno mjesto i uvjete rada. Posebna pozornost će se posvetiti utjecaju pandemije na obrazovanje mladih, te na njihov društveni život, uključujući socijalnu izolaciju, smanjenje mogućnosti društvenog života kao i utjecaj razvoja umjetne inteligencije na postojeća i razvoj novih zanimanja.  

Dobar i kvalitetan standard radnika i radničkih prava, jedan od osnovnih preduvjeta rasta i blagostanja cijeloga društva, ne samo u Hrvatskoj nego u svakoj zemlji. To se posebice odnosi na mlade koji prvi puta stupaju na tržište rada. HKD Napredak organizacijom ovog Međunarodnog seminara upravo želi podsjetiti na taj bitan segment našeg društva, te uz pomoć stručnjaka iz političkog i društvenog života a posebno uz učešće predstavnika radničkih organizacija iz Europske unije i iz okruženja, dati svoj doprinos ovoj temi koja je od velike važnosti za razvoj našega društva u cjelini.