Izaslanstva Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka posjetili Središnjicu Napretka

U okviru službene posjete Bosni i Hercegovini izaslanstvo Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka predvođeno županom Ivanom Anušićem i zamjenikom gradonačelnika dr. sc. Draganom Vulinom u četvrtak, 28. listopada 2021. godine, posjetili su Središnjicu Hrvatskog kulturnog društva Napredak gdje su se sastali s predsjednikom HKD Napredak dr. sc. Nikolom Čičom. Sastanku su nazočili i zamjenik župana Mato Lukić, tajnik Osječko-baranjske županije Ivan Hampovčan i voditelj Kabineta župana Saša Forgić.

Na samom početku sastanka predsjednik HKD Napredak dr. Čiča zahvalio je uvaženim gostima na dolasku te ih upoznao s poviješću i djelovanjem Napretka te društvenoj ulozi Društva koje sljedeće godine proslavlja 120. obljetnicu svog osnutka i djelovanja.

“Među projektima kojima će se na razini Središnjice i podružnica tijekom cijele 2022. godine obilježiti ovaj značajan jubilej naći će se likovne izložbe, koncerti, predstavljanja knjiga, sportski događaji te mnogobrojni drugi prigodni programi. Središnja manifestacija ovog značajnog jubileja bit će međunarodni znanstveni simpozij pod nazivom “Identitet kulture Hrvata Bosne i Hercegovine” s posebnim osvrtom na ulogu Napretka u tome” istaknuo je predsjednik Čiča.

Predsjednik Čiča uvažene goste upoznao je i s dosadašnjim djelovanjem Napretka na području Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka.

“Značajno nam, naglasio je, ponovno pokretanje podružnice Napretka u Osijeku kao i drugim dijelovima Osječko-baranjske županije na kojima je Napredak imao podružnice”.

Župan Anušić i zamjenik gradonačelnika Vulin zahvalili su predsjedniku Čiči na srdačnoj dobrodošlici.

“Drago nam je da smo ovdje, ja sam prvi put u posjeti Sarajevu i iskoristili smo ovu priliku da posjetimo i Hrvatsko kulturno društvo Napredak. Upoznati smo s situacijom ovdje te vašim djelovanjem i funkcioniranjem i nadamo se da će naš dolazak ovdje biti potpora i podstrek za vaš još bolji i uspješniji rad” istaknuo je župan Anušić.

Uvaženi gosti izrazili su potporu i pomoć pri ponovnoj obnovi rada HKD Napredak na području Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka te budućim projektima HKD Napredak.

“I ja želim sve srdačno pozdraviti u svoje osobno i u ime gradonačelnika Osijeka Ivana Radića koji je bio spriječen da danas bude ovdje. Cilj ovog susreta je da uspostavimo kontakt i da pokušamo definirati područja na kojima možemo ostvariti buduću suradnju” istaknuo je zamjenik gradonačelnika Vulin.

Na sastanku je bilo riječi i o mogućnostima za uspostavljanje suradnje između Napretka i Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka na različitim projektima s posebnim naglaskom na projekte kulturne suradnje. Sudionici razgovora izrazili su nadu i spremnost za uspostavljanje i realiziranje takve suradnje.