Hodeći putem fra Ivana Frane Jukića

Već treću godinu za redom HKD Napredak podružnica Banja Luka organizira trodnevni kulturni događaj “Dani fra Ivana Frane Jukića” u spomen i čast na ovog glasovitog  banjolučkog velikana, u razdoblju od 21. do 23. listopada 2021. godine.

Prateći trag fra Ivana Frane Jukića, istinskog  borca za promicanje obrazovanja, kulture i umjetnosti, unaprjeđenja ljudskih prava, Napretkova podružnica u Banjoj Luci je odlučila prvu večer otvorenja manifestacije četvrtak, 21. listopada 2021. godine, s početkom u 19 sati, u predivnom ambijentu Muzeja Republike Srpske, prikazati premijerno dokumentarni film “Sestre” koji govori o plemenitom radu plemenitih sestara, koji su cijeli život posvetile Bogu i čovjeku, radeći tiho i vrijedno, prema potrebama stanovništva i vremena, na korist svih Banjolučana. Film govori o časnim sestrama Družbe Klanjateljice Krvi Kristove, sestrama koje su u banjolučkom kraju skoro stoljeće i pol. Film je nastao u suradnji Napretkove banjolučke podružnice sa asocijacijom za vizualne umjetnosti Fenix Art Banja Luka.

Prije početka filma, posjetitelji su uživali u sonati u E molu za flautu  od Johanna Sebastiana Bacha, Adagio ma non tanto, koju je odsvirala Laura Lenasi. Zatim je član Napretka u Banjoj Luci Fedor Marjanović, pročitao tekst (pismo između fra Ivana Frane Jukića i fra Antona Vladića)  iz scene 7  predstave “Korak do Bosne”.

Nazočnima se u ime Muzeja Republike Srpske obratila djelatnica muzeja, Nataša Nogo, koja je pozdravila sve nazočne i pohvalila rad HKD Napredak Banja Luka, na čelu sa predsjednicom Ružicom Grozdić Ševarika i njihovoj ustrajnosti da sačuvaju od zaborava banjolučke velikane kao što je bio fra Ivan Frano Jukić.

Nazočnima se obratio i direktor Muzeja Republike Srpske Davor Strika koji se osvrnuo na povijest nastanka muzeja kao jedne povijesno edukativne institucije, koja čuva i njeguje baštinu svih naroda i narodnosti, koji su živjeli i žive u Banjoj Luci i Bosni i Hercegovini. Osvrnuo se i na važnost očuvanja od zaborava  Jukićevog djela u čemu Napretkova podružnica u Banjoj Luci aktivno radi. Zatim se spomenuo i na HKD Napredak i na njegovo osnivanje u Banjoj Luci davne 1904 god., kao i  na sam značaj društva i na njegov doprinos u razvoju kulture i edukacije stanovništva od osnivanja do danas. Pohvalio je rad HKD Napredak i predsjednicu društva Ružicu Grozdić Ševarika kazavši kako svojim kvalitetnim radom, njegovanjem kulturne baštine i promidžbom znamenitih ličnosti grada, Napretkova banjolučka podružnica u Muzeju republike Srpske ima partnera.

Predsjednica HKD Napredak podružnica Banja Luka, Ružica Grozdić Ševarika pozdravila je sve nazočne, a posebno suradnike iz asocijacije za vizualne umjetnosti Fenix Art Banja Luka, gospodu Predraga Solomuna, Gorana Dujakovića Zorana Pilipovića. U  svom govoru je  istaknula važnost praćenja Jukićevog traga i skidanja vela tame sa znamenitih ličnosti grada  Banje Luke, koji su doprinijeli razvoju grada i  gradu dali mnogo toga što se danas baštini i uživa. Osvrnula se i na časne sestre Družbe Klanjateljice Krvi Kristove i istaknula u ime svih da je dokumentarni film djelomična zahvala časnim sestrama, na njihovom predanom radu i žrtvi koju su za nas sve podnosile i dan-danas podnose, vršeći na svoj način trajnu zadaću da ovaj grad i sredina postanu mjestom boljega i sretnijeg života za svakog čovjeka.

Zahvalila je svima koji su potpomogli da se da treća po redu manifestacija “Dani fra Ivana Frane Jukića” realizira. Muzeju Republike Srpske u Banjoj Luci, na čelu s direktorom Davorom Strikom, što su i ove godine široka srca, prepoznavši vrijednost rada HKD Napredak i Jukićevih dana, otvorili svoja vrata manifestaciji koja promiče razvoj kulture, kao i toliko potrebnog mira i dijaloga, zatim generalnom konzulu Republike Hrvatske u Banjoj Luci, Nj.E. Zoranu Piličiću, kao i svim dužnosnicima Generalnog konzulata, zastupnicima Kluba Hrvata u Vijeću naroda Narodne skupštine Republike Srpske i predsjedavajućoj Vijeća naroda Nadi Tešanović, Federalnom ministarstvu za raseljene osobe i izbjeglice Zdravki Belji, Republičkom tajništvu za vjere Vlade Republike Srpske, Gradskom poglavarstvu Grada Banja Luka i naravno Središnjoj upravi Hrvatskoga kulturnog društva Napredak, na čelu s predsjednikom dr. Nikolom Čičom, što su ne samo podržali i svesrdno pomogli rast i razvoj obnovljene podružnice Napretka u Banjoj Luci  nego i istinski cijene plodove našeg počesto i mukotrpnog rada na čuvanju i razvoju naše kulture te uspostavi trajnoga dijaloga među svima nama koji smo jednaki baštinici prava na ovaj grad i cijelu nam ovu dragu domovinu, kazala je Grozdić Ševarika. Generalni konzul Republike Hrvatske u Banjoj Luci Zorana Piličića također se obratio nazočnima i manifestaciju proglasio otvorenom.

U svom obraćanju on je pohvalio rad i istrajnost banjolučke podružnice iako suočene s brojnim preprekama na očuvanju i njegovanju hrvatske kulturne baštine te pri tom apelirao na nadležne lokalne i entitetske vlasti da pomognu rad HKD Napredak u Banjoj Luci.

Drugi dan manifestacije petak, 21. listopada 2021. godine., s početkom u 12 sati, u Mrkonjić Gradu, u  Jukićevom Varcaru, članovi Napretka iz Banje Luke uz dogovor sa župnikom župe Mrkonjić Grad, velečasnim Darkom Anušićem, su otkrili spomen ploču na župnom dvoru, na sjećanje i dužnu zahvalnost na Jukića i njegov predan rad ovome gradu i župi. Isti taj dan u  Muzeju Republike Srpske, s početkom u 19,30 sati, upriličena je izložba žepačkog umjetnika Saše Zečevića, pod nazivom “Buđenje transcedentalnog”. Više o samoj izložbi i umjetniku, posjetitelje je u svom izlaganju upoznao Davor Paponja, akademski slikar i član Napretkove banjolučke podružnice. Posjetitelji su odista uživali u radovima ovog osebujnog umjetnika.

Treći, završni dan manifestacije, subota, 23. listopada 2021. godine, s početkom u 19 sati, na sceni Gradskog kazališta Jazavac, Napretkova podružnica iz Viteza sa svojim sekcijama je održala revijalni koncert. U programu su nastupili A folklorna skupina s 4 igre, izvorne igre Hrvata Središnje Bosne, Kukunješće i Zavrzlamu, bunjevačke igre, internacionalnu poznatu  grčku igru  Sirtaki te završno kolo iz opere” Ero s onog svijeta”, uz živu glazbu, ženske pjevačke skupine i  Ritter Ethno orkestar HKD Napredak Vitez. Banjolučka publika nije krila oduševljenje. Književnik Anto Zirdum je u svom obraćanju istaknuo značaj održavanja manifestacije “Dani fra Ivana Frane Jukića” kao i utemeljena Jukićeve književne nagrade u okviru Napretkovih manifestacija posvećenih književnosti, od kojih su dvije utemeljene u Vitezu, a jedna u Banjoj Luci. Tražeći još poveznica između Banje Luke i Viteza, prisjetio se da je i banjolučki biskup od 1913 -1945. Jozo Garić  rodom iz Viteza.

Predsjednica Napretkove podružnice iz Viteza Gordana Mišković, zahvalila je banjolučkoj podružnici  na pozivu za sudjelovanje u manifestaciji “Dani fra Ivana Frane Jukića” te se u  svom obraćanju osvrnula na susret u Derventi od prije tri godine, sa predsjednicom  Napretkove banjolučke podružnice Grozdić Ševarika, gdje su odmah započeli  pregovori  o suradnji dviju podružnica.

Predsjednica Grozdić Ševarika je u svom govoru  nazvala završno večer Jukićevih dana, krunom trodnevne manifestacije, jer je završna večer posvećena i suradnji dviju podružnica, a i predstavljanju narodnih nošnji Hrvata Središnje Bosne. Hrvatske narodne nošnje u Bosni i Hercegovini predstavljaju dio kulturne baštine hrvatskoga naroda u ovoj zemlji, s neobično širokim rasponom različitih nošnji. Upravo su narodne nošnje i folklor neodvojivo povezani s načinom života te reflektiraju društvene i kulturne posebnosti pojedinih zemljopisnih područja i podneblja gdje žive Hrvati. One su – kao raznolike i bogato izrađene – izraz likovnog shvaćanja i odražavaju razne povijesne utjecaje koji su stoljećima ostavljali traga na ovom području. Tako se hrvatske narodne nošnje u Bosni i Hercegovini mogu podijeliti na dinarske i hercegovačke, posavske, i naravno, srednjobosanske u kojima ćemo, sigurna sam, uistinu uživati, istaknula je Grozdić Ševarika, a zatim dodala da nije slučajno da su naši prijatelji iz središnje Bosne večeras u Banjoj Luci, jer i oni znaju cijeniti, kao što je to prije 17 godina cijeli svijet znao, da je upravo hrvatska narodna nošnja iz Ivanjske, mjesta u okolici Banje Luke, na izboru Top model svijeta 2004. godine, održanom u Kini, u konkurenciji nošnji iz čak 60 zemalja svijeta, osvojila prvu nagradu i proglašena najljepšom narodnom nošnjom u svijetu. A mi ne možemo da i danas ne budemo ponosni i na taj događaj i na bogatstvo koje baštinimo. Dopredsjednik Središnje uprave HKD Napredak, Josip Križanović u svom obraćanju je također pohvalio rad ovih dviju podružnica, kao i da će manifestaciju “Dani fra Ivana Frane Jukića” Središnja uprava podupirati na svaki način.

Gosti iz Viteza su u nedjelju 24. listopada 2021. godine, zajedno sa predsjednicom banjolučke podružnice nazočili svetoj misi u župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije, gdje je  i nakon svete  mise upriličeno druženje.

Među brojnim posjetiteljima  i uzvanicima su bili rektor banjolučke  katedrale vlč. Pero Ivan Grgić, biskupski vikar mons. Ante Orlovac, dekan banjolučkog dekanata vlč. Vladislav Žarko Ošap, gvardijan samostana Petrićevac fra Domagoj Šimić, don Anđelo Bartulica, redovnice iz samostana Novi Nazaret, predsjednica Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović, savjetnica za kulturu u Gradskoj upravi grada Banja Luka Mirna Savić Banjac, v.d. načelnica Odjela za kulturu turizam i socijalnu politiku u Gradskoj upravi Banja Luka Nevena Podrić Blagojević, koordinator projekta Pro-Budućnot Siniša Moreti, te predsjednica Udruge Poljaka Mak Marija Buganik Pranjić.

HKD Napredak podružnica Banja Luka