Carska vina iz Međugorja kušana u centru Zagreba

Promotor Vjekoslav Madunić, sommellier Tomislav Jakopović i Andrija Vasilj vlasnik Vinarije Grgo Vasilj iz Međugorja

I ove jeseni u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu nastavlja se predstavljanje hrvatskih vinara pa je tako u ponedjeljak, 25. listopada 2021. predstavljena Vinarija Grgo Vasilj iz Međugorja koja se tradicijski i s ljubavlju bavi uzgojem vinove loze i vinarstvom više od 170 godina.

Vinova loza u hercegovačkom kraju uzgaja se još od antičkih vremena pa su vina sa ovih prostora točena rimskim carevima, a u nešto novijoj povijesti, vino iz tih vinograda točilo se i na bečkom dvoru. Prve nagrade za vina ove obitelji pristigle su još početkom prošlog stoljeća. Grgo Vasilj sa sinom Andrijom 1994. godine započinje suvremenu proizvodnju vina i sa svojim proizvodima izlazi na tržište, a njihove proizvode prepoznali su i kupci i stručnjaci.

Vjekoslav Madunić, dugogodišnji novinar i dobar poznavatelj hrvatskih vinara predstavio je Vinariju Grgo Vasilj, a o sedam odabranih vina koja se ne nalaze na širokom i njihovim karakteristikama, govorio je iskusni sommellier Tomislav Jakopović.

Sommellier Tomislav Jakopović s Andrijom Vasiljem

Predstavljena vina proizvedena su iz grožđa s osunčanih vinograda na površini od oko 20 hektara vinove loze. Vinogradi su raspoređeni na više lokacija Međugorja, Mostara, Čitluka i Vionice različitih tipova tla pogodnih za uzgoj vinove loze.

Prezentacija je počela sa Carskom žilavkom PREMIUM iz 2020. godine, tradicionalnom hercegovačkom sortom koja je po reakcijama publike, sve do crnih sorti, imala najviše glasova, više i od treće predstavljene Carske žilavke Gregorius limited. Zanimljivo je da je čak pet od sedam predstavljenih vina dobilo ime po Andrijinoj djeci: Sophia, Gregorius, Nika, Jeanne (Iva) i David.

Vinari i novinari kušaju vina Vinarije Grgo Vasilj iz Međugorja.

Vina su izuzetne kvalitete, mada po ocjeni Jakopovića, neka od njih su mogla odležati još koju godinu čime bi dodatno dobila na zrelosti i kvaliteti. S tom konstataciom složio se i Vasilj, ali zbog tržišnih uvjeta i manjka prostora za čuvanje, vina su ponuđena tržištu.

Pored žilavke tu je i rose Nika, Jeanne cabernet sauvignon, te cuvee David u kome je podjednako zastupljena blatina i cabernet sauvignon. Svoje dojmove glasno je prokomentirao i kolega vinar Davor Zdjelarević pohvalivši svog međugorskog kolegu: Ovakvu stilistiku vina kada pijemo jedno za drugim u kratkom vremenu nije lako ocijeniti. Ovdje se radi o vrlo precizno izrađenim vinima, a Vasilji su potvrdili da su winemakeri. Enolog može imati znanje, i ima, ali ne stavlja konačnu točku na proizvedeno vino već sam vinar, a to je ovdje vidljivo”.

Tomislav Jakopivić, Davor Zdjelarević, Andrija Vasilj i Vjekoslav Madunić prilikom predstavljanja vina u Napretkovom kulturnom centru.

Za stvaranje dobrih vina neophodno je imati dobar rad i u vinogradu i u podrumu, a to je Andrija Vasilj u svojim proizvodima i dokazao.

O svojim vinima Vasilj kaže: „U našoj obiteljskoj vinariji uvijek je na prvom mjestu bila ljubav prema vinu. Kako se s ljubavlju obrađivao vinograd, tako se s ljubavlju osluškivalo vrenje mladog mošta, uređivale bačve, podešavala temperatura njemu potrebna… jer je riječ o jedinstvenom procesu – sa zemlje obrati najbolje, u bačvama proizvesti najkvalitetnije!

Kritički, ali vrlo pohvalno, govorio je sommellier Tomislav Jakopović o vinima Vinarije Grgo Vasilj.

Uz vrhunska vina, Vinarije Grgo Vasilj proizvodi rakije i likere pod robnom markom Cesarica, a to su: loza, travarica, orahovača, medovača, jabukovača i višnjevača.

U narednom periodu u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu predstavit će se još neke od poznatih zapadnohercegovačkih vinarija.

Tekst i fotografije:
Mario Milošević