Glazbeno-poetska večer “Hrvatska lirika u glazbi i poeziji”

U utorak, 9. lipnja 2020. u Napretkovom kulturnem centru u Zagrebu održana je glazbeno-poetska večer pod nazivom Hrvatska lirika u glazbi i poeziji.

Već jedanaestu godinu zaredom mladi pjevači i članovi Napretka iz klase Arijane Gigliani Philipp izvode djela hrvatskih skladatelja i na najbolji način promoviraju hrvatsko glazbeno stvaralaštvo. Na programu, su se našla djela Berse, Zajca, Lisinskog, Gotovca, Jelića, Uhlika, Brkanovića i drugih hrvatskih skladatelja. Neke od mladih izvođača već smo imali prilike i ranije vidjeti, kao što su standardno dobri Goran Babić, Paula Tumir i Iva Macan. Tu su i tri Magdalene (Jeričević, Kovačić i Martinčić), mlade i perspektivne sopranistice, a vidi se i značajan napredak Katarine Evseev, najmlađe sopranistice u klasi Arijane Gigliani Philipp. Sopranistica Iva Šalić i bas Jakov Kalajžić,ove večeri su izmamili najviše aplauza i od njih možemo još puno toga očekivati.
Kao svakog puta do sada, na repertoaru se našla i lirska poezija hrvatskih pjesnika. Pjesnikinja Mirjana Bobanac pročitala je nekoliko svojih pjesama koje je odabrala iz dosada objavljenih zbirki pjesama. Odabrane pjesme po svom izboru čitale su zagrebačke glumice Kostadinka Velkovska i Katija Bratković.
Kostadinka Velkovska spada u doajene hrvatskog glumišta dok je Katija Bratković predstavnica novog glumačkog naraštaja, koja je glumačke vještine stjecala na Akademiji dramskih umjetnosti u Sarajevu. Kroz izgovorene stihove bio je to dobar spoj iskustva i mladosti.
Dvije skladbe Berse i Hatzea izvela je i profesorica Arijana Giglijani Philipp što je publika posebno nagradila aplauzom. Nakon velike pauze nastale zbog epidemije bio je to dobar povratak u kulturna zbivanja i najava koncerta Opernih arija koji će se održati 18. lipnja ove godine na istom mjestu. Sve izvođače pratile su na pijaninu korepetitorice Dina Katnić i Josipa Hudeček.