Pozdrav Napretku s Plitvica

Planinarsko društvo Napredak – Stjepan Planić iskoristilo je početkom lipnja 2020. godine izuzetno povoljnu priliku za posjet Nacionalnom parku Plitvička jezera te je organiziralo jednodnevni izlet za svoje članove.

Nekoliko posljednjih godina zbog velikog broja stranih turista i visokih cijena ulaznica, Plitvička jezera postala su sve teže dostupna domaćim posjetiteljima i ljubiteljima prirode.

Ove godine zbog novonastale situacije u turizmu uzrokovane epidemijom koronavirusa, neka od najatraktivnijih domaćih destinacija, postala su dostupnija domaćim gostima. Tako je više od pedeset Napretkovih članova posjetilo najstariji Nacionalni park u Hrvatskoj koji se proteže na površini od oko 30 četvornih kilometara.

Tu je smješteno šesnaest prirodnih jezera koja se kaskadno spuštaju sa ukupne visinske razlike od 139 metara te veliki broj većih i manjih slapova od kojih najviši iznosi 78 metara, što je ujedno i najviši slap u Hrvatskoj.

Jedan od slapova kojeg su Napretkovci posjetili nosi naziv po svjetski poznatoj hrvatskoj opernoj pjevačici Milki Trnini.

Tijekom svojih nastupa u najvećim opernim kućama u svijetu bila je najveći promotor ljepote Plitvičkih jezera i uvelike je zaslužna što su Plitvička jezera zbog svoje ljepote uvrštena na UNESCO-ov popis zaštićene kulturne i prirodne baštine.

Milka Trnina bila je i veliki zagovornik Napretkove misije pa je tako oporučno dio svoje ostavštine darovala Napretku.

Izuzetno lijepo vrijeme i relativno mali broj turista, što je prava rijetkost na Plitvicama, pružila su prigodu za izuzetan pogled na prekrasne vizure Plitvičkih jezera i jedan neponovljivi doživljaj.