Članovi HKD-a Napredak posjetili veliku izložbu Hrvatska – Mađarska. 800 godina zajedničke kulture


U petak, 6. studenoga 2020. godine u organizaciji Planinarskog društva Napredak – Stjepan Planić članovi HKD Napredak posjetili su izložbu HRVATSKA – MAĐARSKA. 800 GODINA ZAJEDNIČKE KULTURE. Izložba je do 17. studenoga 2020. postavljena u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu.
Ova posjeta dio je programa Dođi u 5 do 5 – s Borislavom Benažićem kroz galerije Zagreba koju za članove HKD Napredak i planinare Grada Zagreba organizira PD Napredak – Stjepan Planić. Kroz ovaj program članovi Društva upoznaju se sa značajnim izložbenim događanjima u gradu Zagrebu. Ova Izložba je dio zbirke Mađarskog nacionalnog muzeja u Budimpešti kao i eksponata iz Muzeja i galerija u Hrvatskoj koji su ustupljeni za ovu prigodu. Ova izložba spada u izložbeni događaj godine, a posjetiteljima se pruža uvid u zajedničke dodire Hrvata i Mađara na području kulture i likovnih umjetnosti. Prikazane su najljepše umjetnine iz baštine mađarsko-hrvatskih veza u kronološkome rasponu od srednjega vijeka do 1918. godine.

Ugarski je kralj Ladislav Sveti utemeljenjem zagrebačke biskupije udario temelje razvoju današnjeg glavnoga grada Hrvatske. Njegov je nasljednik Koloman 1102. okrunjen za kralja Hrvatske i Dalmacije u Biogradu na Moru te je od toga povijesnog trenutka počela postojati ugarsko-hrvatska državna zajednica koja se pokazala najduljim i najmirnijim državnim suživotom u Europi. Od 1102. do 1918. Hrvati i Mađari proveli su u istoj državnoj zajednici, a zajednički život je u većem dijelu svoga trajanja bio na dobrobit i jednima i drugima.

S Anžuvincima je došla europeizacija i internacionalizacija Hrvatsko-Ugarske Krune. Remek-djelo zlatarske umjetnosti jest srebrna Škrinja svetog Šimuna, poklon Elizabete Kotromanić, supruge Ludovika I. Velikog, a koja se nalazi u Zadru.

Na jednom od detalja Škrinje nalaze se likovi Sv. Šimuna, bosanskog bana Stjepana II. Kotromanića s kćerkom Elizabetom Kotromanić i njenom djecom od kojih je mlađa sveta Jadviga (Hedviga zaštitnice Poljske i Litve, a također i zaštitnica Europske unije. To je ujedno i jedini prikaz na kojem se vide zajedno ban Stjepan II. Kotromanić, njegova kći Elizabeta Kotromanić i unuka Jadviga (Hedviga) koju je Papa Ivan Pavao II. 1997. godine proglasio svetom.

Na izložbi se nalazi niz veoma vrijednih predmeta i umjetnina među kojima su kaciga i sablja Nikole Zrinskog iz 1562.

Za sve one koji ne stignu pogledati ovu izložbu ostaje mogućnost virtualne šetnje postavom izložbe koja će biti postavljena u prosincu 2020. u Budimpešti.