Čarobno glazbeno jutru u Domu za starije osobe u sklopu EU projekta Napredovao bih

U utorak 19. srpnja 2022. godine u prekrasnom parku Doma za starije Centar održana je još jedna glazbena manifestacija u sklopu EU projekta Napredovao bih kojeg provodi Napretkov kulturni centar u suradnji s Udrugom za promicanje kulture i umjetnosti Ja bih. Pod nazivom Ljetno glazbeno jutro u izvođenju sopranistice Arijane Gigliani Philipp i uz korepeticiju Dine Katnić na glasoviru, osvježili smo i glazbom oplemenili prijepodne korisnicima Doma.

Dina Katnić, Arijana Gigliani Philipp

Na početku ovog glazbenog jutra u ime domaćina Doma za starije osobe Centar sve prisutne pozdravila je i poželjela dobrodošlicu gđa Slavica Butković. Ismet Efendić, predsjednik Udruge Ja bih naglasio je važnost održavanja kulturnih događanja kojima se širi optimizam i dobro raspoloženje unatoč ovoj pandemiji koja nas je sve snašla, te zahvalio na gostoprimstvu. Blaženka Krajina, članica HKD Napredak i voditeljica EU projekta Napredovao bih rekla je nešto više o samom projektu. Naglasila je da se projekt Napredovao bih provodi zahvaljujući bespovratnim sredstvima iz Europske unije odnosno Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH, te da se osim glazbenih manifestacija u sklopu projekta organiziraju i večeri kviza, a sve u cilju da se što većem broju osoba omogući kvalitetnije korištenje slobodnog vremena i veća uključenost u društvo.

Blaženka Krajina, Ismet Efendić, Slavica Butković

Zatim je publika bila prepuštena našim vrsnim glazbenicama, sopranistici Arijani Gigliani Philipp i korepetitorici Dini Katnić, koje su prigodnim programom klasične glazbe u prelijepom ambijentu Domskog parka ovo jutro učinile zbilja čarobnim. Povele su publiku na jedno prekrasno glazbeno putovanje do Rusije, pa preko Francuske i Španjolske natrag do Hrvatske, budući da su na programu bila djela ruskih skladatelja Petra Iljiča Čajkovskog i Nikolaja Rimski-Korsakova, te ciklus skladbi  Manuela de Falla-e, jednog od najvažnijih španjolskih glazbenika prve polovice 20. stoljeća kao i skladbe Poulence, Koerblera i Bobića.

No, ništa manje nije se ni očekivalo od ovog vrsnog glazbenog dvojca, naime Arijana je rođena je u Sarajevu, diplomirala je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Usavršavala se kod renomiranog pedagoga i opernog prvaka Stojana Stojanova Gančeva. Redovito nastupa kao operni i koncertni solist na pozornicama diljem Hrvatske i inozemstva s renomiranim glazbenicima i dirigentima.

Ova glazbena matineja bila je posvećen ljubiteljima klasične glazbe i jedna je u nizu, u sklopu projekta Napredovao bih, kojoj je svrha popularizacija i približavanje klasične glazbe široj publici. Da je publika uživala vidjelo se po osmjesima na njihovim licima, koji je najveća nagrada i motivacija kako glazbenicima tako i organizatorima ovakvih događanja. Osim osmijeha koje su izmamile korisnicima Doma, nakon svake skladbe Arijana i Dina bile su nagrađene bogatim aplauzom i povicima: Bravo, bravo!

Ovim ugodnim glazbenim jutrom pozdravljamo se na kratko sa svima i želimo Vam da se dobro odmorite jer na jesen nastavljamo sa svim projektnim aktivnostima o kojima ćete blagovremeno biti obaviješteni.

Uživajte u ljetu, družite se i ostajte nam zdravo i veselo!