Ante Gelo, gitara i nezaboravni doživljaj

Sinoć, 18. svibnja 2022. godine sklopu EU projekta Napredovao bih održana je Glazbenu večer s Antom Gelom, glazbenikom, umjetnikom, a često i humanitarcem, čovjekom posebnog duha, bez koga bi vjerojatno, hrvatska  glazbena scena izgledala kao „juha bez soli“.

Čim je druženje s Gelom u Napretkovom kulturnom centru bilo najavljeno, tražilo se mjesto više, a prepuna dvorana samo je to i potvrdila. Kako napraviti dobru „vibru“ za mnoge umjetnike je poseban zadatak, ali Ante Gelo već svojom pojavom i urođenom spontanošću razbija svaku granicu između publike i umjetnika. Samo par trenutaka i svi su kao jedno. Dok Gelo svira, publika pjeva, a onda, za promjenu i publika svira. Rijetko publika ide s gitarom na koncert, ali eto, ove večeri se i to dogodilo. I to sasvim spontano i slučajno.

Mladi gitarista Ivan  Seferović, učenik završnog razreda Srednje muzičke škole Pavao Markovac, ni sam ne sluteći, sasvim neplanirano,  zasvirao je zajedno s Antom Gelom. Kao pravi profesor, Gelo je neka svoja znanja i vještine nastojao prenijeti na mlađeg kolegu, kako i priliči pravom umjetniku, nesebično i iskreno.

Kroz razgovor i glazbu, publika je mogla saznati kako nastaju skladbe, kako se realiziraju neke glazbene emisije u kojima je i on sudjelovao, te kako su nastali neki od nezaboravnih hitova,  Arsena, Olivera, Novih fosila i drugih hrvatskih glazbenih legendi.

A kako je večer odmicala tako je i atmosfera bivala sve prisnija. Propjevali su i oni koji nisu niti mislili te večeri zapjevati javno. Tako je i suorganizator u projektu Ismet Efendić, za one koji pamte predratnu glazbenu scenu, nekadašnji član sarajevske vokalne skupine IVER, zapjevao legendarnu pjesmu Sarajevskih Indexa Žute dunje.

Pred sam karaj večeri pridružio se i Nikša Kušelj, glumac i pobjednik prvog tv šoa Hrvatske televizije –  Zvijezde pjevaju koji nešto manje od dva mjeseca i sam bio gost Glazbene večeri u Napretku. Uz pratnju Ante Gele na gitari otpjevao je dva stara glazbena hita.

A kada je lijepo, onda vrijeme brzo prolazi. Tako je bilo i ove večeri. I na kraju, ugodno druženje uz čašicu za osvježenje, malo razgovora, šala, dosjetki i poneka anegdota.

I ova večer organizirana je sklopu EU projekta Napredovao bih koji provodi HKD NapredakNapretkov kulturni centar, kao glavni nositelji projekta uz partnera Udrugu za promicanje kulture i umjetnosti Ja BiH. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH.