Šetnjom i plovidbom kroz karlovački kraj

Za prvi ovogodišnji izlet u svibnju PD „Naprdak – Stjepan Planić“ odabrao je Karlovac, njegovu povijest i njegove prirodne ljepote. Nakon Ličko-senjske županije i Koprivničko-križevačka županije, ove nedjelje, 15. svibnja 2022. godine krenuli smo bolje upoznati Karlovac i njegovu okolicu.

Njegova  blizina Zagrebu te nezaobilazno mjesto na putu prema moru, često su razlogom da ga „preskočimo“ i upoznamo nekom drugom prigodom. Njegove prirodne ljepote te bogata povijest i kultura, svakako zaslužuju češću i temeljitiju posjetu kako bi se upoznale sve čari koje Karlovac pruža zajedno sa svojom okolicom.

Taj razlog bio je dovoljan kako bi se zaputili u Karlovac i upoznali ga bolje, a u tome su nam svesrdno pomogli domaćini – Gradski muzej Karlovac sa svojim djelatnicima.

Tako je naše prvo odredište bio Gradski muzej Karlovac gdje nas je ugostio Igor Čulig, kustos muzeja i proveo kroz muzejski postav. Vodeći nas kroz muzejske prostore, na dopadljiv i pristupačan način,  ispričao nam je najzanimljivije detalje iz bogate povijesti karlovačkog kraja. Nakon Gradskog muzeja Karlovac otišli smo do Starog grada Dubovca gdje je o njegovoj povijesti govorio naš član Anđelko Hundić, povjesničar umjetnosti i redatelj filma o Karlovcu.

Drugi dio dana bio je predviđen za plovidbu povijesnom žitnom lađom „Zora“ po rijeci Kupi. Njome se  u nekim davnim vremenima prevozilo žito rijekom Kupom na putu do svog konačnog odredišta.

Lijep dan, dobro druženje i plovidba Kupom, oduševilo je sve prisutne, a za kraj izleta ostavljeno je slobodno vrijeme za uživanje u karlovačkim perivojima i šetnicama uz njene rijeke.

Bio je to još jedan izlet koji ostaje u dobrom sjećanju sa želja da se ponovno nešto tako napravi.