Violinom od juga do sjevera

Pozivamo Vas na glazbenu večer Violinom od juga do sjevera  u izvođenju Petromile Jakas, violina uz korepeticiju Marijane Komljenović na glasoviru koju u sklopu EU projekta Napredovao bih provodi HKD NapredakNapretkov kulturni centar kao glavni nositelji projekta uz partnera u projektu Udrugu za promicanje kulture i umjetnosti Ja BiH.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH. 

Glazbena večer održati će se u utorak, 28. lipnja 2022. godine u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu, Bogovićeva 1 s početkom u 18 sati.

Violinom od juga do sjevera

Violinistica Petromila Jakas uz klavirsku pratnju Marijane Komljenović povest će nas na glazbeno putovanje od juga do sjevera Europe kroz djela velikih svjetskih skladatelja.

Putovanje počinje u Italiji djelima Paganinija i Vivaldija, a s Mandonom i osjetiti duh Francuske. Putovanje kroz Njemačku nastavlja se skladbom Johana Sebastiana Bacha, a skladba Jana Sibeliusa odvest će nas do sjevera Finske. I naposljetku, vraćamo se u Hrvatsku djelom Borisa Papandopula gdje završava ovo glazbeno putovanje.

Zatvorimo oči i prepustimo se čarobnim zvucima violine…

O umjetnicama…

Petromila Jakas rođena je u Šibeniku, a studirala je violinu u razredima Oresta Shourgota i Gorana Končara, u čijoj klasi je i diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, 2003. Specijalizaciju iz područja komorne glazbe završava 2010. na Konzervatoriju za glazbu i scenske umjetnosti u Grazu u razredu Chia Choua. Poslijediplomski studij violine završava 2011. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Tarasa Pechenyija.  2017. godine zadobiva Dyplome de Virtuosite na La Scholi Cantorum u Parizu u razredu Violete Smailović-Huart.

Dobitnica je velikog broja prestižnih nagrada na Međunarodnim natjecanjima gdje je osvajala prva mjesta.

Kao solistica nastupila je uz pratnju orkestra organizacije Bisyoc 2011. u Velikoj Britaniji, 2017. uz pratnju Orchestra Classica di Alessandria (kao finalistica natjecanja u Moncalieriju) te na festivalima: Kabalevsky na Konzervatoriju Mozarteum u Salzburgu, Muzika na žici u Sarajevu, Papandopulijana u Tribunju, Epidaurus u Dubrovniku, Muzički Biennale u Zagrebu i dr.

Od 2004. stalna je članica Simfonijskog orkestra HRT-a, a povremeno je surađivala s ansamblom Cantus te Zagrebačkim komornim orkestrom na mjestu koncertne majstorice te vođe dionice violina u Zagrebu, a nastupila je i kao koncertna majstorica ansambla Schole Cantorum u Parizu.

Zagrebačka pijanistica Marijana Komljenović diplomirala je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Ksenije Kos. Sudjelovala je na seminarima istaknutih klavirskih umjetnika i pedagoga: E. Timakina, R. Kehrera, B. Romanova, J. Mihajlovič, E. Armana, L. Baranyaya, E. Picht-Axenfeld, N. Patarčec, B. Bodalie.

Radi na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kao viši umjetnički suradnik – korepetitor na VII. odsjeku.

Snimala je za HRT, te korepetirala na seminarima ponajboljih svjetskih umjetnika: Karl – Heinz Zoeller, Gaspar Hoyos, Hansgeorg Schmeiser, Pierre – Yves Artaud, Furugh Karimi, Ana Domančić – Krstulović, Martin Michael Kofler, Luisa Sello i mnogih drugih…

Redovita je umjetnička suradnica na državnim i međunarodnim festivalima i natjecanjima glazbe.

Dobro nam došli na još jedno naše glazbeno druženje!