Došlo je ljeto, a s njim i treća sezona Coolturne špice

Coolturna špica ponovo je u điru. U subotu, 25. lipnja 2022. u 12 sati održana je prva ovogodišnja Coolturna špica, ispred Napretkovog nebodera u Bogovićevoj 1, u sklopu EU projekta Napredovao bih, kojeg provodi Napretkov kulturni centar s partnerom Udrugom za promicanje kulture i umjetnosti Ja BIH, a sufinancira EU iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Već treću sezonu Cooolturna špica sa pomno biranim programima, vrsnim glazbenicima i umjetnicima obogaćuje i uljepšava subotnje zagrebačke špice.  Ove subote osim dobre glazbe organizatori HKD Napredak odnosno Napretkov kulturni centar i Udruga za promicanje kulture i umjetnosti Ja BiH svim posjetiteljima omogućili su i uživanje u dobrom humoru.

Na početku druženja sve prisutne su pozdravili i poželjeli dobrodošlicu Ismet Efendić, predsjednik Udruge za promicanje kulture i umjetnosti Ja BiH i Blaženka Krajina, voditeljica projekta Napredovao bih. Ismet je rekao da već treću sezonu za redom, Coolturna špica jednom mjesečno postaje mjesto koje su mnogi zagrepčani i zagrepčanke prepoznali kao savršenu mjesto i priliku da se opuste, nasmiju  i zabave uz glazbu i prijatelje.

Blaženka Krajina, voditeljica projekta Napredovao bih, Ismet Efendić, predsjednik Udruge za promicanje kulture i umjetnosti Ja BiH

Ovogodišnju ljetnu Coolturnu špicu, otvorio je izvrstan stund-up komičar Peđa Bajović, jedan od pokretača stand-up scene u Hrvatskoj i ostatku regije. Bajović, u konstantnoj interakciji s publikom i jednim vrlo pametnim humorom svima prisutnima priredio je pravu Komediju s nogu. Publika je odlično prihvatila i reagirala tijekom cijelog nastupa, a kako to  obično biva, ponajbolje prošle su fore o muško-ženskim odnosima.

Peđa Bajović

Peđa Bajović u svojoj karijeri od preko 12 godina, obišao više od dvadeset zemalja svijeta te nekoliko stotina gradova. Hrvatsku scenu je predstavio i na najpoznatijem svjetskom televizijskom kanalu za komediju – Comedy Central. Za svoj rad je 2014. godine dobio i priznanje za najboljeg veterana stand-up komedije na manifestaciji Adria Comedy Awards u Skoplju.

Nakon što se publika opustila i dobro nasmijala uslijedio je odličan koncert Zagrebačkog salonskog ansambla koji je publiku biranim ljetnim notama poveo na jedno romantično glazbeno putovanje. Zagrebački salonski ansambl djeluje punih deset godina, a nastao je po uzoru na salonske ansamble tipične za europske gradove u 19. i početkom 20. stoljeća, čine ga akademski glazbenici koji muziciraju sa zajedničkim ciljem približavanja klasične glazbe što većem broju posjetitelja.

Zagrebački salonski ansambl: Martina Drakulić, violina; Lara Silvestri Valdevit, violina i umjetnička voditeljica Ansambla; Petar Haluza, viola; Lovro Kovačević, violončelo i Ružica Gačić, vokal

Ansambl u sastavu: Lara Silvestri Valdevit, violina i umjetnička voditeljica Ansambla; Martina Drakulić, violina; Petar Haluza, viola; Lovro Kovačević, violončelo i Ružica Gačić, vokal, počastili su prisutne melodijama iz bogate riznice obitelji Strauss, ritmovima marša, polke, valcera, čardaša, tanga i svima poznatim i dragim starogradskim pjesmama.

Publika je uživala i zajedno s Ansablom pjevušila poznate stihove sve do početka ljetne kiše, tako da nije bilo kiše pjesme i glazbe bilo bi i više.

No, za sve ljubitelje klasične glazbe već smo pripremili novu glazbenu večer Violinom od juga do sjevera  u izvođenju Petromile Jakas koja će se održati u utorak, 28. lipnja 2022. godine u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu, Bogovićeva 1 s početkom u 18 sati.

Dobro nam došli!