U Zagrebu predstavljena nova knjiga Ante Zirduma

Dražen Zetić, Ana Dragozet, Anto Zirdum i Bosiljko Domazet prilikom predstavljanja knjige “Ljubav i osveta u doba Hasanaginice”.

Drugog dana gostovanja Napretkove podružnice Vitez u Zagrebu predstavljena je najnovija knjiga “Ljubav i osveta u doba Hasanaginice“, Vitežanina Ante Zirduma. Riječ je novom Zirdumovom „putovanju vremeplovom“ i povratak neka davna vremena, u doba turske okupacije Bosne i u krajeve Dalmatinske Zagore, u zone doticaja dviju velikih imperija i bliskog susreta Istoka i Zapada.

U subotu, 11. prosinca 2021. godine, točno u podne u Napretkovom kulturnom centru predstavljena je knjiga „Ljubav i osveta u doba Hasanaginice“ o kojoj su uz autora romana govorili Ana Dragozet, studentica pete godine Dramske akademije u Zagrebu odsjeka za dramaturgiju, te Bosiljko Domazet, novinar i publicista koji je u više navrata predstavljao Zirdumova djela i dobar je poznavatelj njegovog književnog izričaja.

Kao što je Ana Dragozet u svom govoru naglasila, knjiga može biti i dobra dramska podloga za neki film ili kazališnu predstavu te pruža dovoljno mogućnosti za njenu nadogradnji.

Bosiljko Domazet govori o Zirdumovom romanu.

I Bosiljko Domazet također smatra da je ovaj roman, ovako napisan, ustvari nacrt za puno veće djelo, ali također može iznjedriti cijeli niz novih manjih priča, jer u romanu ima neovisnih likova i radnji, koji se tek u konačnici spajaju u jedinstvenu cjelinu.

Autor Ante Zirdum i Bosiljko Domazet na promociji knjige u Zagrebu.

Autor romana Ante Zirdum o svom dijelu kaže kako ga je „oslobodio“ nepotrebnih opisa detalja i likova, izuzev u onim slučajevima kada je to bilo nužno. On smatra da današnji čitatelji zahvaljujući različitim novim medijima, imaju puno veću percepciju nego čitatelji u nekim prošlim vremenima. Upravo zato, on to prepušta mašti čitatelja koji može prema svojim spoznajama dočarati likove, mjesta i radnje o kojima se u romanu govori i čitatelju prepušta individualni doživljaj. Zirdum se slaže s prethodnim govornicima, da je ovo dobar nacrt za puno veće djelo te da će si dati truda da ovo djelo proširi. Upravo zato je i uveo neke nove likove koji nemaju posebnu vezu s osnovnom radnjom romana, kako bi u daljnjem radu mogao u roman ugraditi i neke nove priče, koje su se kroz pripovijedanja prenosile s koljena na koljeno, u nekim djedovim pričama kraj ognjišta kroz duge zimske večeri.

Violinistica Maja Mišković i harmonikaš Marko Plavčić izveli su temu iz opere Hasanaginica na predstavljanju Zirdumovog romana u Napretkovom kulturnom centru.

Na predstavljanju knjige u glazbenom dijelu nastupili su harmonikaš Marko Plavčić i violinistica Maja Mišković koji su izveli temu iz opere Hasanaginica“ u aranžmanu profesorice Gordane Mišković. Marko Plavčić, koji je večer prije imao solistički koncert u Napretkovom kulturnom centru izveo je još jednom kompoziciju Ave Maria argentinskog skladatelja Astora Piazzolle.
Programom predstavljanja Zirdumove knjige moderirao je Draže Zetić.