Započeo I. Seminar folklora Hrvata Bosne i Hercegovine u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu

Večeras, 24. ožujka 2023. godine u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu započeo je  I. Seminar folklora Hrvata Bosne i Hercegovine, kojeg organizira Hrvatsko kulturno društvo Napredak Glavna podružnica Zagreb i Napretkov kulturni centar. Na seminaru će se obrađivati plesovi, pjevanje, sviranje i narodne nošnje Dinarske plesne zone.

Na tragu činjenice da je Napredak temeljem odluke SU HKD Napredak, krajem prošle godine,  ustanovio Institut za tradiciju i kulturu hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i s tim u vezi je započeo s ovim projektom. Jedan od temeljnih ciljeva Napretka je očuvanje i razvijanje kulture i tradicije Hrvata u čemu tradicijski plesovi, pjesme, glazbala i narodno ruho predstavljaju jedan od ključnih elemenata naše kulturne baštine.

Ljubitelji tradicijskog plesa i pjesme različitih dobnih skupina, sa različitim iskustvom u folkloru, njih četrdesetak iz Bosne i Hercegovine, Austrije i Hrvatske, okupili su se u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu, gdje će iz prve ruke dobiti poduku od vrsnih predavača s prebogatim iskustvom u dugogodišnjem profesionalnom angažmanu u tradicijskoj umjetnosti.

Dobrodošlicu i pozdrav prisutnima uputio je Goran Štrbac, producent Seminara i član Upravnog odbora Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu, koji je kazao da je ova ideja nastala kao plod dugogodišnje suradnje s Vladimirom Kurajom, voditeljem i osnivačem FS Kolo, ali prije svega članom HKD Napredak. Zahvalio je i pozdravio predavače kao i dr. sc. Damira Krešića, predsjednika  i prof. dr. sc. Dražena Vikića–Topića, dopredsjednika Napretkovog kulturnog centra i zahvalio na podršci u organizaciji Seminara.

Nakon Gorana, seminarce je pozdravio predsjednik HKD Napredak dr. sc. Nikola Čiča, koji istaknuo da je upravo očuvanje i razvijanje tradicijske kulture Hrvata jedna od temeljnih zadaća Napretka. Kazao je kako je ovo pravo vrijeme za ovakav jedan Seminar jer je u modernom vremenu malo zanemaren ovaj segment naše kulture. Budući da je među seminarcima dosta mladih Čiča je naglasio da je sutra upriličeno potpisivanje ugovora o Napretkovim stipendijama.

Na koncu je Vladimir Kuraja, voditelj seminara i plesa, koji je bio profesionalni plesač pjevač, solist ansambla LADO predstavio program i satnicu seminara, te ostale predavače Bojana Pogrmilovića, voditelja pjevanja, Martina Mužaka, voditelja sviranja tradicijskih glazbala i Biljanu Glibo, koja će polaznicima predstaviti karakteristike ramskih napjeva i narodnih nošnji Rame.

Seminar će trajati, tri dana do nedjelje. 26. ožujka, 2023. godine, te vjerujemo da će polaznici otići sa seminara zadovoljni, s novim i vrijednim iskustvima i znanjima.