Zaljev svetaca i hrvatske kulture

Vanda Babić - "Boka kotorska – zaljev svetaca i hrvatske kulture"

Jučer je u zagrebačkom hotelu Westin predstavljena knjiga “Boka kotorska – zaljev svetaca i hrvatske kulture”, autorice prof. dr. sc. Vande Babić s Odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru.

Knjigom su obuhvaćena mjesta od Herceg Novog, preko Kotora do Budve gdje se nalazi bogata hrvatska kulturna baština. U pet poglavlja knjige izložen je kulturološki pregled, važnija imena iz bokeljske povijesti, povijest Bokeljske mornarice, kao i sva važnija mjesta koja bi se svakako trebalo vidjeti. To je ujedno i dobar vodič za one koji se odluče obići Boku.

Profesorica Babić je i sama po rođenju Kotorka, već je objavljivala knjige i tekstove vezana uz kulturu bokeljskih Hrvata, pa je ova knjiga, samo još jedan prilog u promociji kulturnih i povijesnih znamenitosti Boke.

“Lijepo je znati da je naš čovjek osnovao najstariju pomorsku školu na istočnom Jadranu, kao i da je Matija Zmajević stvorio rusku mornaricu ili da je Petar Zrinski ponosan na svoju subraću osobno pohodio Perast i darovao im svoj mač. Ivo Visin je prvi Hrvat koji je oplovio svijet, a jedan njegov sumještanin Luković, sudjelovao je u izgradnji Sueskog kanala. Svetište Gospe od Škrpjela je hrvatska Sikstina, a Zaljev krije brojne legende poput one o nesretnim peraškim zaručnicima ili tri sestre čija kuća svjedoči njihovom zavjetu i žrtvi. Boka je naprosto čaroban zaljev u Crnoj Gori, dragulj istočnog Jadrana i biser Mediterana”, rekla je u svom izlaganju profesorica Vanda Babić.

Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice svjedoče svoju višestoljetnu tradiciju, pa će tako program koji se organizira na dan Sv. Tripuna, zaštitnika Boke, biti prikazan na potpuno isti način u Zagrebu, Puli i Rijeci.

Profesorica Vanda Babić je i dopredsjednica HKD-a Napredak u Zadru, pa je sa zadovoljstvom naglasila kako je kulturni život, iako malobrojnih Hrvata u Crnoj Gori, zadnjih godina oživio, a nakon dugo vremena obnovljen je rad HKD-a Napredak Kotor koji aktivno djeluje.