Retrospektivne izložbe Vladimira Becića i Nikole Reisera

Vladimir Becić

Nakon obilaska izložbe Nikole Mašiće prošle srijede u Modernoj galeriji za ovu srijedu, 30. siječnja 2018. godine za članove HKD-a Napredak i zagrebačke planinare dogovoreno je razgledavanje dviju retrospektivnih izložbi hrvatskih slikara modrene, Vladimira Becića i Nikole Reisera.

Nakon više od trideset godina u Zagrebu je ponovno postavljena retrospektivna izložba Nikole Becića na kojoj su okupljena njegova djela iz različitih galerija i privatnih zbirki među kojima su neka djela prvi put izložena javnosti, a koja bacaju novo svjetlo na slikarev opus.

Nikola Reiser

Vladimir Becić spada među najpoznatije hrvatske slikare moderne i zajedno sa Miroslavom Kraljevićem, Josipom Račićem i Oskarom Hermanom pripadao je takozvanoj „Münchenskoj četvorici“. Tijekom Prvog svjetskog rata boravio je na ratištima Balkana kao ratni reporter gdje su nastale njegove brojne ilustracije za francuski magazin. Bio je profesor na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, a jedan od njegovih učenika bio je i Nikola Reiser čija se retrospektivna izložba gotovo istovremeno nalazi postavljena u Klovićevim dvorima.

Izložba Nikole Reisera je organizirana u povodu stogodišnjice umjetnikova rođenja i obuhvaća više od 200 umjetnina (slika, crteža i grafičkih mapa). Slikarstvo Nikole Reisera spada u poslijeratno slikarstvo i zauzima značajno mjesto u hrvatskoj umjetnosti. Iako se u početku oslanjao na avangardu s početka 20. stoljeća, on pribjegava novom vidu umjetnosti kristeći se novostima iz apstraktnog pristupa i slijedi svoj autentični likovni izraz.

Svi koji žele pogledati ove dvije izložbe uz stručno vodstvo pozvamo da „dođu u 5 do 5“ ili u 16:55 sati ispred Klovićevih dvora gdje ih očekuje Borislav Benažić, organizator razgledavanja izložbi.