ZAGREB KLEZMER TRIO oduševio publiku u Napretkovom kulturnom centru

Sinoć, 27. travnja 2022. u u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu održana je glazbena večer pod nazivom U društvu sa Zagreb klezemr triom u kojoj je publika uživala u klezmer glazbi i zanimljivostima vezanim uz ovaj karakterističan žanr.

Klezmer je tradicionalna židovska glazba koja se veže uz Aškenazi Židove srednje Europe. Razni  glazbeni stilovi utjecali su na stvaranje klezmera  (rumunjska tradicija, jazz…) koji početkom 21. stoljeća postaje jedan od najprisutnijih stilova u glazbi.

Zagreb klezmer trio čine etablirani glazbenici- klarinetist Bruno Philipp, gitarist Mario Igrec i kontrabasist Dinko Stipaničev – okupljeni s motivom sviranja klezmera – glazbenog žanra prepoznatljivog po izražajnim melodijama nalik ljudskom glasu.

Trio je publici dočarao sav, kako glazbeni tako i emotivni raskoš koji klezmer žanr nudi i budi u slušatelju i uistinu je ”isprepleten proturječnim raspoloženjima, ovaj stil obuhvaća melankoliju, neobuzdanu životnu  radost, bezbrižnost, ples, ali jednako može izmamiti i suze na oči…” stoga ne čudi da unatrag 50 godina ne prestaje osvajati srca publike i postaje nezaobilazni alat u izražavanju svih vrsta emocija na glazbenim instrumentima.

Iako je klezmer vrlo popularan u svijetu, u Hrvatskoj je malo glazbenika koji se bave tim stilom što sinoćnju glazbenu večer sa Zagreb klezmer triom čini još posebnijom. Da je publika uživala govori i činjenica de se spontano uključivala tijekom večeri, nakon svake odsvirane skladbe slijedio je dugotrajni pljesak oduševljenja. Osim glazbene večer je bila i edukativna jer je publika između pojedinih skladbi imala priliku čuti o povijesti i načinu razvijanja klemzmera u svijetu.

Možemo reći da je klezmer glazba alat koji pokreće dušu putem glazbe.

I ova večer organizirana je u sklopu projekta Napredovao bih koji je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH. Projekt provode HKD Napredak, Napretkov kulturni centar kao glavni nositelji projekta uz partnera u projektu Udrugu za promicanje kulture i umjetnosti Ja BiH.