Večer jedinstva, društvene uključivosti i tolerancije

U srijedu, 8. ožujka 2023. godini Hrvatsko indijsko društvo u suradnji s Veleposlanstvom Indije organizirali u Indijskom restoranu „Namaste“ u Zagrebu događanje kojim su obilježili  Međunarodni dan žena, Festival boja i Međunarodnu godinu prosa. Večer je protekla u ozračju boja, kulture dvaju naroda Indije i Hrvatske, njihovim narodnim nošnjama, plesu i indijskoj gastronomskoj ponudi.

Festival boja održava se svake godine i njime se slavi pobjeda proljeća nad zimom. Sudionici se mažu različitim bojama, a u čemu su ovog puta sudjelovali i brojni uzvanici ovog događanja iz diplomatskog, kulturnog i političkog života. Među uzvanicima bili su i predstavnici HKD-a Napredak – Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu koji s Hrvatsko indijskim društvom i Veleposlanstvom Indije imaju bogatu kulturnu i znanstvenu suradnju u različitim projektima.

Sve prisutne pozdravili su Nj. E. Raj Kumar Srivastava, veleposlanik Indije u Hrvatskoj i Jogoinder Singh Nijar, predsjednik Hrvatsko indijskog društva.

Tom prigodom veleposlanik Sirvastava istaknuo je kako Festival boja širi poruku jedinstva, uključivosti i istinskog življenja.

Kao počasni gost prisutnima se obratio Davor Ivo Stier, zastupnik u Hrvatskom saboru istaknuvši kontinuirano jačanje odnosa Indije i Hrvatske spomenuvši i nedavni posjet hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlić Radmana Indiji.

U programu su nastupile članice KUD Ivan Goran Kovačić koje su prikazale narodne nošnje mladenki iz hrvatskih krajeva: Vrlike, Vrapčanskog Prigorja, Baranje i otoka Suska. Plesna skupina iz Hrvatske nastupila je u indijskim narodnim nošnjama i izvela nekoliko indijskih plesova.

Bogati kulturni program upotpunila je gastronomska ponuda indijskih specijaliteta priređenih u restoranu „Namaste“ sljubljenih s hrvatskim vinima “Zdjelarević.