Ususret Martinju

U subotu, 4. studenoga 2023. godine Planinarsko društvo Napredak – Stjepan Planić organiziralo je društveni izlet u Žumberak i Žumberačko gorje pod nazivom Ususret Martinju. Već naredni vikend stiže Sveti Martin krstiti mlado ovogodišnje vino, a u bačvama je ostalo još ponešto od prošlogodišnjeg krštenja.

Iako vremenske prilike posljednjih dana nisu obećavale vikend bez oborina, a oluje i nepogode već su u više navrata ove godine pokazale svoje lice, srećom, ni to nije previše utjecalo na dobar odaziv za ovaj izlet. Kao po običaju, kako je već čest slučaj na našim izletima, tražilo se mjesto više.

Prvo odredište ovog izleta bila je ozaljska Munjara, treća napravljena hidroelektrana u svijetu, odmah nakon hidroelektrane na Nijagarinim vodopadima i na slapovima Krke kod Šibenika koje su napravljene 1903. godine.  Ova, treća hidroelektrana, napravljena je u Ozlju na rijeci Kupi 1908. godine također po nacrtima našeg velikog znanstvenika i izumitelja Nikole Tesle. Zgradu je projektirao poznati arhitekt Herman Bolle koji je ostavio najsnažniji pečat na arhitekturu grada Zagreba. Zahvaljujući ljubaznosti Milana Sabljaka,direktora HEP Karlovac dobili smo mogućnost pogledati elektranu iznutra uz stručno vodstvo gospodina Ivana, dugogodišnjeg djelatnika Munjare u Ozlju.

Nakon obilaska Munjare, spomenika kulture nultog reda, krenuli smo u obilazak Etno sela Žumberak u Ozlju koji je u sastavu Zavičajnog muzeja Ozalj. Sa običajima, arhitekturom i kulturom življenja u žumberačkom kraju upoznao nas je Stjepan Bezjak, ravnatelj i kustos Zavičajnog muzeja u Ozlju. Nažalost, zbog rekonstrukcije mosta na Starom gradu u Ozlju nismo uspjeli pogledati i sam muzej, a to je ostao zadatak za neku drugu priliku.

Uslijedio je put prema Svetoj Geri preko Vivodine uz Kupu i granicu sa Republikom Slovenijom. Oštećenja na cesti od velikih oborina utjecala su na promjenu puta pa smo put nastavili do slapa Sopot, a obišli smo i Jazovku, veliko stratište Hrvata iz Drugog svjetskog rata.

Za kraj izleta odabrana je Vinarija Šimanović u Krašiću Pribočkom odakle se pruža prekrasan pogled na Krašić i Dolinu kardinala, mjesta gdje su rođeni blaženi Alojzije Sterpinac i kardinal Franjo Kuharić.

Vinarija Šimanović je u vlasništvu obiteljskog gospodarstva Željka Šimanovića i svojim vinima osvojila je niz prestižnih nagrada u Zagrebačkoj Županiji. Višestruki je pobjednik vinara podregije Pleševica i šampion međunarodnog festivala vina Dubrovnik Wine. Uz degustaciju Šimanovićevih vina i srneći gulaš nije izostalo  dobro raspoloženje i pjesma. Mogla se kušati frankovka, perjanica ove vinarije kao i odličan traminac te rizling  i tradicionalna graševina. A što nam još više treba za kraj jednog izleta.

(Foto: M. Ergotić, M. Marić, M. Milošević)