Međunarodni seminar “Primjena novih tehnologija u radnim procesima-zaštita okoliša kao preduvjet za održivi razvitak” u organizaciji HKD Napredak i EZA-e

Međunarodni seminar “Primjena novih tehnologija u radnim procesima-zaštita okoliša kao preduvjet za održivi razvitak” održava se od 9. do 11. studenoga 2023. godine i bavi se pitanjem kako nove tehnologije mogu doprinijeti ne samo ekološkijem upravljanju i održivom razvoju, već i poboljšanju radnih uvjeta. Osim toga, istražit će se pitanje kako se mogu poboljšati mogućnosti učenja korištenja takvih tehnologija na radnom mjestu, posebno za mlade radnike.

Seminar se održava u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak i Europskog centra za radnička pitanja (Europäische Zentrum für Arbeitnehmerfragen – EZA) iz Njemačke, te uz financijsku potporu Europske unije. Seminar će se održati u dvorani hotela “Santa Lucia Heritage”, Narodni trg 1, Split, R Hrvatska.

Neke od tema koje ćemo obraditi u sklopu seminara jesu:

  • Primjena novih tehnologija u radnim procesima – prednosti i izazovi,
  • Razvoj nasuprot održivosti. Postoji li formula za održivi razvoj?
  • Koliko (da li) nove tehnologije doprinose očuvanju i zaštiti okoliša?
  • Osiguranje boljih uvjeta rada uz primjenu novih tehnologija – Uloga i doprinos radničkih organizacija u ovim procesima,
  • Prati li obrazovni sustav zahtjeve tržišta rada?
  • Ako je razvitak održiv, zašto se onda priroda buni?

Inače EZA je mreža preko 70 radničkih organizacija iz 29 europskih zemalja a temelji se na principima kršćanskih socijalnih vrijednosti. Članice EZA-e su sindikati, socijalno – kulturne organizacije, obrazovne institucije, te institucije za istraživanje i razvoj koje se bave pitanjima radnika i njihovih prava. Iako se u svome temeljnom poslanju HKD Napredak ne bavi pitanjima radnika, ali ponajviše zahvaljujući činjenici da se bavimo obrazovanjem i radom s mladima, kroz njihovo stipendiranje, ali i zahvaljujući socijalnom i kulturnom dijalog po čemu je Napredak prepoznat, od 2010. godine postali smo punopravni član EZA-e, te od 2012. godine u suradnji i u partnerstvu s njima organiziramo slične seminare.