Usponom na Klek obilježeno 150 godina hrvatskog planinarstva

Usponom na Klek u subotu, 13. travnja 2024. godine hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. počelo organizirano planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je oko 2000 planinara među kojima je bilo i tridesetak članova Planinarskog društva Napredak – Stjepan Planić.

Prvi dio planiranog izleta prema programu započeo je u Ogulinu posjetom Zavičajnom muzeju Ogulin. Tu se mogla vidjeti  Alpinistička zbirka Zavičajnog muzeja u Ogulinu, kao i posebna prigodna izložba povodom 150 godina hrvatskog planinarstva. Nakon posjeta muzeju put je nastavljen prema  Bjelskom, mjestu polazne točka uspona na Klek. Do planinarskog doma na Kleku popeo se i pokrovitelj obilježavanja 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Okupljene planinare kod planinarskog doma na Kleku pozdravili su predsjednik HPD-a Klek Zdenko Trninić, predsjednik Hrvatskog planinarskog saveza Darko Berljak, predsjednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan i gradonačelnik grada Ogulina Dalibor Domitrović. „U 150 godina proteknutih kroz tri stoljeća, kroz šest država i tri društveno-politička uređenja ne samo da smo opstali nego već smo i veliki nacionalni savez s preko 340 planinarskih udruga i preko 40 tisuća članova. Postigli smo vrijedne rezultate, a posebno smo ponosni što smo kao volonteri korisni i široj društvenoj zajednici. Kod obilježavanja svih okruglih obljetnica u našoj državi pokrovitelji su uvijek bili naši predsjednici; 1994. Franjo Tuđman, 2004. Stjepan Mesić, 2014. Ivo Josipović i ove godine to je Zoran Milanović, te vam se na tome zahvaljujemo, a posebno što je došao k nama na Klek“, rekao je predsjednik Hrvatskog planinarskog saveza Darko Berljak.

Nakon pozdravnih riječi, u blizini planinarskog doma Kleku Hrvatska gorska služba spašavanja izvela je atraktivnu pokaznu vježbu, uz sudjelovanje helikoptera Hrvatske vojske. Uz vodstvo planinarskih vodiča HPS-a i osiguranja članova HGSS-a na vrh Kleka popelo se više stotina zainteresiranih planinara, a nakon silaska u Bjelskom ispod Kleka organiziran je besplatan ručak i druženje uz glazbu.

Po završetku službenog dijela programa planinari PD Napredak – Stjepan Planić završili su izlet šetnjom u jezero Sabljaci, a neki najhrabriji, iskoristi li su prigodu za prvo kupanje u jezeru.

Planina Klek ima posebno mjesto u svijesti naših planina, ali je značajna u hrvatskoj povijesti. Još u 17. stoljeću, prije 335 godina znameniti erudit iz Slovenije Johann Weichard Valvasor prikazao je Klek kao impozantnu hridinu i nazvao ga »mons Klyek«. Francuski istraživač Belsazar Hacquet krajem 18. stoljeća u svojim djelima spominjao je biljke ubrane na Kleku. Saski kralj Friedrich August II na Kleku se popeo dva puta, a 1838. u pratnji mu je bio Josip Jelačić, poslije hrvatski ban. Klek su pohodili mnogi istaknuti znanstvenici, posebno botaničari, a Ljudevit Schlosser toliko je bio povezan s tom planinom da mu je u 19. stoljeću bečki dvor dodjelio titulu viteza Klekovskog. Klek je za hrvatske planinare međutim osobito važan kao mjesto gdje je prije točno 150 godina, u proljeće 1874., inicirano osnivanje planinarske organizacije. Već u jesen te godine u Zagrebu je osnovano Hrvatsko planinsko društvo (HPD), čime su Hrvati postali deveti narod svijeta i prvi u ovom dijelu Europe sa svojim planinarskim udrugom.

Uspon na Klek organizirali su Hrvatski planinarski savez i HPD Klek iz Ogulina uz potporu Grada Ogulina i Hrvatske gorske službe spašavanja.

(dio teksta preuzet je sa stranice HPS-a) Foto: Stjepan Lončarić, Mario Milošević i HPS