U Napretku predstavljena nova knjiga fra Luke Markovića

Jučer, 15. travnja 2024. godine u dvorani HKD Napredak Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu predstavljena je knjiga Poznati Nijemci o Hrvatskoj prije njezina priznanja, autora dr.sc. fra Luke Markovića, koja je izdana u suradnji s Nakladničkom kućom Despot infinitus.

U uvodnom dijelu sve prisutne pozdravio je član Uprave Napretkovog kulturnog centra Goran Štrbac, te se zahvalio na suradnji.

Riječ je o knjizi s pismima uglednih Nijemaca, od nekadašnjeg predsjednika države do slavnog filozofa Piepera, i u njoj otkrivamo što su njemački političari i intelektualci mislili o Hrvatskoj prije njezina priznanja.

Pored filozofa Piepera u knjizi su zastupljeni također i Nijemci iz kulturnog i političkog života Njemačke kao što su Hans Küng, Iring Fetscher, Hans-Jochen Vogel, Frieder Wolf-Buchert, Luise Rinser, Heinz Rühmann, Karl Carstens, Manfred Rommel, Rheinhard Lettmann, Karl Lehmann, Josef Pieper, Hans-Hermann Witt, Johannes Leppich, Rita Süssmuth, Norbert Blüm i Justus Frantz.

S predstavljanjem knjige započeo je Zvonimir Despot koji je u ime nakladnika govorio o početcima suradnje s fra Lukom Markovićem u čijoj je nakladi tiskano još nekoliko knjiga. Inače, fra Luka Marković do sada je objavio dvadeset i dvije knjige različite tematike. O knjizi je govorio Dražen Budiša, koji je svojim političkim djelovanjem obilježio stvaranje Hrvatske države, a autor je i pogovora ove knjige.  U svom govoru nastojao je prikazati tadašnju političku situaciju u zemljama Europe i svoja iskustva iz tog vremena.

Autor dr.sc. fra Luka Marković nam je objasnio kako je došlo do stvaranja ove knjige i što se sve događalo u vrijeme prije postanka Hrvatske kao samostalne države te poglede Nijemaca na tadašnju Jugoslaviju i Hrvatsku i Hrvate u njoj. Fra Luka Marković izdvojio je sadržaj pisma poznatih Nijemaca Iring Fetscher i Luise Rinser, koja su ovom prilikom pročitana.

HKD Napredak nastavlja uspješnu suradnju s autorom, te se radujemo sljedećem predstavljanju knjige.