Uspješan rad Napretkovih planinara

Sinoć, 6. veljače 2020. godine  u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu održana redovna izvještajna Skupština Planinarskog društva Napredak – Stjepan Planić. Sjednicom je predsjedavao predsjednik Skupštine društva Dragutin Vujić koji je jedan od veterana zagrebačkog planinarstva.

Na početku sjednice Skupštinu su pozdravili  prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić, dopredsjednik HKD Napredak i predsjednik Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu te Đurđa Tauber, predsjednica PD Medvešćak. Pročitani su pozdravi prof. Franje Topića, počasnog predsjednika HKD Napredak i jednog od gorljivih zagovornika rada planinarskog društva u Zagrebu, te pismo Dejana Kučine, predsjednika Planinarskog društva Djed iz Hrvatske Kostajnice s kojima Napredak njeguje dobru suradnju.

Predsjednik Društva Mario Milošević pročitao je izvješće u kojem navodi da je Društvo u protekloj godini realiziralo 13 izleta, 7 predavanja koja su bila dobro posjećena, održalo 6 sjednica Upravnog odbora i ostvarilo suradnju s tri škole nastojeći u njima vršiti edukaciju đaka o planinarstvu i očuvanju okoliša. Društvo je ostvarilo dobru suradnju i s drugim planinarskim društvima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te planira tu suradnju još poboljšati organiziranjem zajedničkih aktivnosti. Od Osnivačke Skupštine pa do danas u PD Napredak – Stjepan Planić učlanilo se 78 članova što je prilično dobar rezultat za jedno novo društvo, a plan je povećati broj naročito mlađom populacijom.

Pored planinarskih aktivnosti Društvo provodi i projekt „Dođi u 5 do 5 – s Borislavom Benažićem kroz galerije Zagreba“ koji se već treću godinu uspješno realizira pod pokroviteljstvom Napretkovog kulturnog centra, a cilj je upoznati članove s najaktualnijim kulturnim događanjima u Gradu Zagrebu.

Izvješće o radu Nadzornog odbora podnijela je Željka Fresl, predsjednica Nadzornog odbora., a izvješće Suda časti podnio je Borislav Benažić, predsjednik Suda časti i najstariji Napretkov planinar. Sva izvješća Skupština je jednoglasno prihvatila.

Nakon izvješća Skupština je upoznata s planom i programima za 2020. godinu u kojoj je pored izletničkih aktivnosti i predavanja koja će se održavati jednom mjesečno kroz godinu, planirano je i pokretanje skijaške sekcije jer Društvo među svojim članovima ima i dva licencirana učitelja skijanja. Otvorena je mogućnost za organiziranje Planinarske škole u jesen, ako se za to pojavi dovoljan broj zainteresiranih. O svim svojim aktivnostima Društvo će obavještavati svoje članstvo putem elektronske pošte, na web stranicama Društva (www.hkdnapredak.hr ), a odnedavno i na facebook profilu Društva.

Nakon službenog dijela programa članovi i prijatelji Društva nastavili su svoje druženje na prigodnom domjenku gdje su razmijenili svoja iskustva i ideje za nove programe.