Tihi odlazak znanstvenika poete

Josip Jakov Planinić

U srijedu, 5. veljače 2020. godine u 79. godini života zauvijek nas je napustio prof. dr. sc. Josip Jakov Planinić, dugogodišnji član i istinski prijatelj Napretka.

U rad Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Zagrebu aktivno se uključio 2002. godine.

Iako po vokaciji atomski fizičar, svoj odmor za dušu često je pronalazio u pisanju poezije. U Napretku je 2004. godine izdao svoju zbirku haiku poezije pod nazivom „Četiri godišnja doba“, a desetak godina kasnije realizirao je u Napretku još dvije knjige: „Snaga riječi“ 2015. godine i „Povijest filozofije“ 2017. godine.

Josip Jakov Planinić rođen je u Sarajevu 1941. godine, a gimnaziju je završio 1960. u Travniku. Na Sveučilištu u Zagrebu diplomirao je atomsku fiziku, magistarski i doktorski rad izradio na Institutu Ruđer Bošković.

Kao asistent i docent fizike radio je na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a od 1985. godine zaposlen je na Sveučilištu u Osijeku kao redoviti profesor fizike i profesor emeritus umirovljen 2012. godine.

U vrijeme i poslije Domovinskog rata obavljao je dužnost dekana na Pedagoškom fakultetu te dužnost rektora Sveučilišta u Osijeku kao i predsjednika Rektorskog zbora RH.

Kao znanstvenik i voditelj znanstvenih projekata boravio je više godina u inozemstvu (Njemačka, Kanada, Italija i Francuska). Autor je preko stotinu objavljenih znanstvenih radova, sedam udžbenika i znanstvenih monografija te pet knjiga poezije.

Sestrica smrti

                                                  Po uzoru na asiškog Siromaška
Dođi lijepa smrti
povedi me u Svijet počinka
mira
osmijeha
dođi sveta smrti
povedi moju umornu braću
u Svijet pravičnosti
utjehe
jasnosti
dođi sestrice smrti
odvedi nas
Gospodinu

                                                        (J. J. Planinić iz zbirke „Snaga riječi“)