U Zenici održana XII. sjednica Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva Napredak

Pod predsjedanjem predsjednika dr. sc. Nikole Čiče, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, u subotu, 15. svibnja u Hrvatskom domu “Kralj Tomislav” u Zenici u kombiniranom formatu tj. uživo i putem web aplikacije Google Meet održana je XII. sjednica Središnje uprave HKD Napredak.

Sjednica je započela usvajanjem zapisnika s XI. sjednice, koja je održana u Vitezu 10. travnja 2021. godine, nakon čega se raspravljalo o realizaciji zaključaka i odluka donesenih na prethodnoj sjednici. Izvjestiteljica po ovoj točci, Dragana Radić Poljo, voditeljica Stručne službe HKD Napredak istaknula je kako su većina zaključaka i odluka realizirani.

Izvješće Povjerenstva za mlade i stipendije kao i Povjerenstva za gospodarstvo predstavio je dopredsjednik i predsjednik tih Povjerenstava Josip Križanović, koji je istaknuo kako je Središnja uprava HKD Napredak, na prijedlog Povjerenstva za stipendije, u akademskoj 2020./21. godini za 92 stipendije izdvojila 119.500,00 KM te da su dodijeljene stipendije i uplaćene korisnicima.

U dijelu koji se tiče gospodarstva dopredsjednik Križanović nazočnima je predstavio ponudu za procjenu vrijednosti imovine HKD Napredak u BiH i Republici Hrvatskoj koja pored utvrđivanja vrijednosti imovine uključuje i izradu odgovarajućeg seta Pravilnika vezanih za poslovanje Društva. Središnja uprava također je, na prijedlog Povjerenstva za gospodarstvo, donijela niz zaključaka i odluka važnih za poslovanje Društva.

Na dnevnom redu sjednice našlo se i financijsko izvješće gospodarskog društva Napredak Futura d.o.o. kojega je predstavio direktor Goran Štrbac.

Izvješće Povjerenstva za podružnice i članstvo predstavio je dopredsjednik i predsjednik tog Povjerenstva za Miroslav Landeka, koji je istaknuo kako će Središnja uprava, na prijedlog Povjerenstva, u 2021. godini financirati 32 projekta svojih podružnica iz područja kulture kojima se tražila podrška u organiziranju koncerata, likovnih kolonija, izložbi te smotri folklore. Dopredsjednik Landeka upoznao je nazočne kako su u proteklom razdoblju nakon dužeg vremena održane izborne skupštine u podružnicama Fojnica i Novi Travnik čime je omogućeno ponovno njihovo aktivno djelovanje te obnoviteljska skupština Napretkove podružnice u Širokom Brijegu, kao i izborne skupštine u Doboju i  Zenici.

Na sjednici je također bilo govora i o održavanju izborne skupštine Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu, koja bi se prema najavi trebala održati do konca svibnja u Zagrebu.