U Zagrebu završen Međunarodni seminar pod nazivom „Obrazovanje i cjeloživotno učenje – što donosi “novo normalno” vrijeme?“

U Zagrebu je 11. i 12. lipnja 2021. godine u hotelu International održan Međunarodni seminar pod nazivom „Obrazovanje i cjeloživotno učenje – što donosi “novo normalno” vrijeme?“.

Seminar su uspješno organizirali Hrvatsko kulturno društvo Napredak u suradnji s EZA – Europski centar za radnička pitanja iz Njemačke i uz potporu Europske unije, a otvorio ga je dr. sc. Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak.

Predsjednik HKD Napredak dr. sc. Nikola Čiča

U svjetlu trenutne situacije s COVID-19 seminar se održao u „hybridnom“ obliku što je podrazumijevalo da je dio sudionika fizički bio nazočan, a dio sudionika je bio preko on-line platforme. Sudionici seminara bili su predstavnici sindikalnih, obrazovnih i drugih institucija iz različitih Europskih zemalja od Italije, Poljske, Austrije, Slovenije, Albanije, Bosne i Hercegovine,Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije i drugih, a sudjelovali su i dopredsjednici HKD Napredak Miroslav Landeka, prof. dr. Dražen Vikić Topić i Josip Križanović, članice Središnje uprave prof. dr. Vanda Babić-Galić i Ivana Barišić te član Središnje uprave Josip Nikolić.

Dopredsjednik HKD Napredak Miroslav Landeka

Na seminaru su također sudjelovali i Piergiorgio Sciacqua, kopredsjedatelj Europskog centra za radnička pitanja (EZA), Davorka Schmidt, voditeljica Odjel za obrazovanje odraslih Ministarstva znanosti i obrazovanja, Mara Erdelj, predsjednica Republičkog sindikata zaposlenih u bankama, osiguravajućim društvima i drugim financijskim organizacijama Srbije (RS BOFOS), Vjeran Bušelić, voditelj karijernog savjetovanja na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu, Pavo Barišić, profesor na Fakultetu Hrvatskih studija i bivši ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Jakim Nedelkov, predsjednik Sindikata obrazovanja, znanosti i kulture (SONK), Sjeverna Makedonija, Vjekoslav Špoljarić, rukovoditelj Odjela za mjere aktivne politike u zapošljavanju u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ), Mateusz Szymanski, povjerenik za mlade Nacionalnog povjerenstva Solidarnosti, NSZZ „Solidarność“, Poljska, Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), Klemen Gruden, Socijalna akademija, Slovenija, Alexander Jansa, glavni tajnik mladih, Kršćanske unije sindikata Austrije (FCG – Jugend), Ivana Mihajlović, koordinatorica Sekcije mladih Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG), Dejan Nemčić, predsjednik udruge “Možemo zajedno”, Carmen Majetić Pavić, TAGORAS – Centar za management i razvoj ljudskih resursa, Boris Marđonović, izvršni direktor Zanatsko – poduzetničke komore Crne Gore, Emilija Zdravkovska, članica Saveza nezavisnih autonomnih sindikata Makedonije (UNASM), Sjeverna Makedonija i Sali Metani, voditelj inozemnog odjela Nezavisnog sindikata hrane, poljoprivrede, trgovine i turizma Albanije (SAUATT).

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever

Teme seminara bile su:
– “Novo normalno” u vrijeme pandemije COVID–19: Kako je nemoguće postalo moguće?,
– Kako COVID-19 utječe na brzinu promjena u obrazovnom sustavu i na tržištu rada?,
– Institucionalne i pravne antipandemijske mjere i uloga socijalnih partnera,
– Učenje/rad od kuće – učinci rada/učenja na daljinu,
– Da li obrazovanje i vještine „novo normalnoga“ zadovoljavaju potrebe tržišta rada?

HKD Napredak je punopravni član EZA-e od 2010. godine, te od 2012. u suradnji i u partnerstvu s njima organiziramo slične seminare. EZA je mreža 70 radničke organizacije iz 29 europskih zemalja a temelji se na principima kršćanskih socijalnih vrijednosti. Članice EZA-e su sindikati, socijalno – kulturne organizacije, obrazovne institucije, te institucije za istraživanje i razvoj koje se bave pitanjima radnika i njihovih prava. Iako se u svome temeljnom poslanju HKD Napredak ne bavi pitanjima radnika, ali ponajviše zahvaljujući činjenici da se bavimo obrazovanjem i radom s mladima, ponajviše kroz stipendiranje, ali i zahvaljujući socijalnom i kulturnom dijalog po čemu je Napredak prepoznat, od 2010. godine postali smo punopravni član EZA-e.