U samostanu u Fojnici otvorena izložba HKD Napredak “Stečci – svjetska baština UNESCO-a”

Ante Vujnović, Ljiljana Jurak, predsjednica HKD Napredak Podružnica Fojnica, Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak

Pripremajući kalendar HKD Napredak za 2019. godinu, uz potporu prof.dr. Miroslava Palamete, profesora na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD „Napredak“ došao je na ideju od fotografija stećaka napraviti putujuću izložbu. Na taj način želio je širu javnost upoznati s ovim srednjovjekovnim nadgrobnim spomenicima čiju je važnost prepoznao i UNESCO te ih 2016. godine uvrstio na popis svjetske baštine.

Epidemija koronavirusa usporila mu je planove ali ne i zaustavila. Nakon prve online izložbe održane u Mostaru, izložba pod nazivom „Stećci- svjetska baština UNESCO-a“ otvorena je proteklog vikenda u galeriji Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici. Izloženo je 12 fotografija stećaka iz deset nekropola u BiH, od Stoca i Konjica preko istočne Bosne do Kaknja i Novog Travnika. Dva stećka su iz Hrvatske, a ispod svake fotografije detaljan je opis stećka i lokaliteta na kojemu se nalaze.

Nakon što je okupljene na svečanosti otvorenja izložbe u Fojnici pozdravila Ljiljana Jurak, predsjednica fojničke podružnice HKD „Napredak“, okupljenima se obratio Miroslav Landeka, dopredsjednik Društva. „Biti na popisu svjetske baštine UNESCO-a od velike je važnosti i to trebamo stalno isticati i s tim upoznavati javnost, posebno mlade koje je potrebno educirati o baštini i potrebi njezina očuvanja. Kroz ovu izložbu koja put počinje iz Fojnice želimo popularizirati stećke i približiti ih građanima BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije na čijem području se ovi srednjovjekovni nadgrobni spomenici podizani između 12. i 16. stoljeća mogu pronaći“, kazao je Landeka. Prema procjeni stručnjaka, na lokalitetu BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore nalazi se oko 77 tisuća stećaka. Daleko najviše, čak 60 tisuća, ih je u BiH. „Pored predstavljanja, naša obveza je brinu i o stećcima kako bi ovo iznimno kulturno blago mogli ostaviti i budućim naraštajima. Nažalost, svjedočimo mnogim primjerima uništavanja nekropola, pomjeranja stećaka te uništavanja posmrtnih ostataka koji se nalaze ispod svakog od njih. Naravno, imamo i svijetlih primjera da se nekropole uređuju i organiziraju posjeti s ciljem njihove promocije i zaštite. Takav primjer imate i ovdje u središnjoj Bosni, a u pitanju je nekropola Maculje u Novom Travniku. Jedan je to boljih primjera brige lokalne zajednice za baštinu“, kazao je Ante Vujnović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH.

Napretkova izložba „Stećci- svjetska baština UNESCO-a“ dostupna je i u online formatu. U Fojnici je počela svoje putovanje po BiH i zemljama regije kako bi predstavila ljepotu i posebnost srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika. Izložbom se želi probudi svijest o važnosti predstavljanja Kamenih spavača, kako ih je nazvao Mak Dizdar, domaćoj i međunarodnoj javnosti kao i njihova očuvanja za buduće naraštaje.

Izvor: Centralna.ba