U Zagrebu predstavljen album “Memorabilia Bosne Srebrene”

U ponedjeljak, 24. travnja 2023.godine u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu predstavljen trostruki album  “Memorabilia Bosne Srebrene” snimljen na nosaču zvuka i obuhvaća ulomke iz bogate franjevačke pisane baštine. CD je snimljen u izdanju Udruge đaka Franjevačke klasične gimnazije Visoko, Zagreb i Croatia Recordsa, a u suradnji s franjevačkom provincijom Bosne Srebrne iz Sarajeva i  Hrvatskim kulturnim društvom Napredak.

Na početku predstavljanja sve prisutne pozdravili su: Goran Štrbac, član Uprave Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu i Vinko Hrkač, predsjednik Udruge đaka Franjevačke gimnazije Visoko u Zagrebu, te Želimir Babogredec, predsjednik Uprave Croatia Recourdsa.

Ideja za ovaj projekt nastala je još 2009. godine, a zaživjela je tek 2015. godine kada su napravljeni prvi tonski zapisi. Zbog materijalnih poteškoća nastupla je stanka, a projekt je ponovno nastavljen 2021. godine da bi danas, konačno ugledao „svjetlo dana“.

Memorabilia Bosne Srebrene“ naslov je trostrukog CD-a u kojemu naslov memorabilia označava događaje koji su vrijedni pamćenja, a ti događaji povezani su uz više od sedam stoljeća postojanja i djelovanja bosanske franjevačke provincije Bosna Srebrena iz Sarajeva i događaje koji se odnose na opstojnost hrvatskoga katoličkog naroda i očuvanje njegovog duhovnog i kulturnog identiteta u religijskom pluralizmu i u sučeljavanju s različitim kulturama.

Slijedeći samostansku tradiciju Zapadne crkve, franjevci su Bosne Srebrene manje ili više sustavno  tijekom stoljeća vodili kronološke zapise ili ljetopise i brižno ih čuvali kao jedno od svjedočanstava svoje opstojnosti i povijesnog identiteta. Svi spisi pisani su za internu upotrebu pojedinih samostana odnosno provincije kao šire zajednice, ali uvijek i s intencijom da i za buduća pokoljenja zabilježe i prenesu ono što je iz perspektive autora “memorabilis”, odnosno “pamćenja vrijedno”. Iako ovi spisi imaju obiteljski karakter, oni i sadržajem i porukom daleko nadilaze sam prividno uski prostor na koji su usredotočeni. Oni su ne samo dokumenti dramatične povijesti franjevačke bosanske zajednice i uopće bosansko-hercegovačkoga društva nego i svjedočanstvo obrazovne razine autora, njihova poliglotskog pedigrea, stupnja informiranosti o zbivanjima izvan provincije, njihove načitanosti te pripovjedačkog i književnog dara, rekao je u svom izlaganju Vine Mihaljević, urednik ovog izdanja.

Na ovom CD-u snimljeni su zapisi iz tekstova fra Nikole Lašvanina, fra Filipa Lastrića, fra Bone Benića, fra Marijana Bogdanovića te fra Jake Baltića koji su samo neki od franjevaca o čijim životima i djelovanju govori ovo izdanje, a slušateljima se želi u novom obliku ponuditi uvid u ovaj iznimno važan segment bosansko-hercegovačke pismenosti i franjevačke prisutnosti na prostorima njihova djelovanja.

Tekstove snimljene na ovom CD odabrao je dr. Jozo Džambo u suradnji s akademikom Srećkom Džajom, a čitali su ih glumci Dragan Despot, Joško Ševo i Ivan Čuić, a glazbenu podlogu za ovaj projekt komponirao je i odsvirao Ante Gelo, što ovim tekstovima daje i posebnu meditativnu dimenziju.

Ante Gelo zahvalio je u ime sudionika izdavačima ovoga projekta što su imali čast sudjelovati na jednom ovako važnom djelu koje čuva zapis o djelu franjevaca u Bosni i Hercegovini na očuvanju kulturnog identiteta na tom prostoru koje ne zaostaje svojom kvalitetom za sličnim djelima Srednje europskih zemalja.

Tijekom predstavljanja, odabrane tekstove je pročitao glumac Dragan Despot uz glazbenu pratnju Ante Gele. U programu je nastupila i Ivana Husar Mlinac koja je surađivala na njihovom prethodnom projektu.