Glazba koja zbližava ljude

Koncertom održanim u četvrtak, 20. travnja 2023. godine u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu, “TANDEM QUINTETT” oduševio je zagrebačku publiku. Quintett je sastavljen od pet izvrsnih mladih glazbenika iz Španjolske, Argentine, Austrije i Švicarske.

“Guten Tag, Buenos días!”. Jedna od osnovnih karakteristika kvinteta “Tandem” je interkulturalnost njegovih članova, koji među sobom mogu razgovarati na tri jezika: njemačkom, španjolskom i onim koji je najuniverzalniji od svih – glazbom. Sačinjavaju ga, Alejandra Piegaia (oboa), Elena Biosca Bas (klarinet), Marlies Rauchöker (flauta), Julie Demarne (rog) i Nikolaus Höckner (fagot) koji su se upoznali 2015. tijekom svog  studija u Beču. Unatoč tome što su svi već bili završili muzičku akademiju i profesionalno se bavili glazbom, 2019. godine odlučili su upisati magisterij iz komorne glazbe na Bečkom sveučilištu u klasi profesora Gottfrieda Pokornyja kako bi proširili i usavršili svoje znanje iz tog područja.

Obzirom da dolaze iz različitih zemalja (Španjolska, Argentina i Austrija), zbir njihovih međunarodnih iskustava omogućio im je širok i raznolik repertoar različitih stilova, glazbenih razdoblja i mjesta u svijetu. Izvodili su ga u raznim koncertnim dvoranama, uključujući i poznate bečke dvorane Musikverein i Konzerthaus. Osim što izvodi klasične koncerte, kvintet je također sudjelovao u projektima populariziranja klasične glazbe među najmlađima izvodeći djela kako što su “Hänsel und Gretel” (Ivica i Marica) ili “So tanzt die Welt” (Ovako pleše svijet). Osim toga, austrijska organizacija “Jeunesse” odabrala je Tandem Quintett  za izvođenje didaktičkih koncerata po cijeloj Austriji. U prosincu 2020. kvintet je imao čast svirati uživo za austrijsku televiziju, ORF II, tijekom jedne komemoracije u Austrijskom parlamentu u Beču.

Inače, naziv “Tandem” inspiriran je metodom učenja stranih jezika, koja je danas u širokoj uporabi po svijetu, a temelji se na susretima ljudi koji govore različite materinje jezike. Riječ “tandem”, latinskog je podrijetla, a znači “do kraja” i odnosi se na zajednički rad osoba koje obavljaju istu aktivnost kao tim i udružuju svoje snage kako bi mogli doći do nekog postignuća. Iz tog razloga su odabrali naziv “Tandem” za slogan svog zajedničkog glazbenog djelovanja.

Ovim programom  predstavljena je španjolska i hispanoamerička glazba srednjoeuropskoj publici kako bi posredstvom nje upoznali  folklor, tradiciju i različite glazbene stilove španjolskih i hispanoameričkih skladatelja.

Ovo glazbeno putovanje započinje u 18. stoljeću, konkretnije 1785. g. kada se skladatelj Vicente Martín i Soler preselio u Beč na dvor cara Josipa II. Martín i Soler (1754.-1806.) bio je međunarodno poznat i priznat glazbenik i skladatelj iz Valencije koji je putovao po Europi i Rusiji postižući uspjeh gdje god je došao. Kao Mozartov suvremenik, Soler je jedno vrijeme živio i u Beču. Tamo je postigao veliki uspjeh, a jedna od njegovih opera u talijanskom stilu postala je najizvođenija opera toga doba. Za ovaj koncert odabran je Divertimento br. 2 ovog skladatelja kojeg se naziva i “španjolskim Mozartom”, izvorno napisan za puhački oktet (2 klarineta, 2 fagota, 2 oboe i 2 roga) no ovdje je u verziji koju je aranžirao Salvador Sanchís (fagotist solist u orkestru Palau de les Arts iz Valencije) za puhački kvintet.

Prije početka koncerta prisutne i izvođače je u ime domaćina pozdravio Mario Milošević, tajnik Napretkove glavne podružnice u Zagrebu i u ime organizatora Mikel Iriso Ivechenko, zamjenik šefa Misije Veleposlanstva Kraljevine Španjolske.

Uz brojne goste ljubitelje glazbe, koncertu su prisustvovali  predstavnici veleposlanstava Kraljevine Španjolske, Švicarske, Austrije i Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu.