U Zagrebu otvorena izložba Udruge likovnih umjetnika HKD Napredak iz Sarajeva

U petak, 20. siječnja 2023. u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu otvorena je izložba ANALE 2022.,  Udruge likovnih umjetnika HKD Napredak iz Sarajeva koja je 2022. godine obilježila 30 godina svoga djelovanja.

Udruge likovnih umjetnika HKD Napredak iz Sarajeva svake godine priređuje godišnju izložbu svojih članova koja obuhvaća djela iz oblasti crteža, slikarstva, skulptura, grafika, te  tako da privlači pažnju brojnih posjetitelja što je svrstava u red jedne od najposjećenijih izložbi u Sarajevu. Izložba nudi svojevrsno bogatstvo raznolikosti u pristupu likovnom stvaranju, u odabiru teme, tehnike i motiva  što predstavlja jednu od vrijednosti ove likovne izložbe.

O djelovanju Udruge likovnih umjetnika HKD Napredak iz Sarajeva govorila je predsjednica udruge Hiba Mustafić, koja je naglasila da udruga okuplja veliki broj akademskih slikara, ali i onih talentiranih umjetnika koji se slikarstvom bave bez formalne izobrazbe, ali njihovi radovi po svojoj kvaliteti svakako zaslužuju mjesto na ovoj izložbi.

O samoj izložbi govorila je Sanda Stanačev Bajzek, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka te predsjednica Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičara.

Božićni Anale tradicionalna je izložba Udruge likovnih umjetnika „Napretka“ kojom već 30 godina završavaju tekuću godinu predstavljajući recentna likovna djela svojih članova. Trideset godina nije malo. Održati nivo, izlagački kontinuitet, brojnost članova zaslužuje svaku pohvalu. Jer dokaz je to da društvo prepoznaje važnost umjetnosti u promociji jedne zemlje odnosno naroda, da je umjetnost njegova „osobna karta“. Potvrđuju to i brojne stipendije koje je „Napredak“ dodjeljivao studentima i umjetničkih akademija.

Izložba kojom se „Naprednikova“ Udruga likovnih umjetnika predstavlja u Zagrebu, dio je izložbe „Anale 2022.“ kojom su se predstavili u prosincu u svome domicilnom gradu, u Sarajevu. Objedinjuje 42 djela četrdeset i dvoje likovnih umjetnika, onih s akademskim obrazovanjem i onih kojima umjetnost nije primarna profesija, no koji kontinuirano stvaraju i uživaju izražavajući se slikom.  Stoga se naravno uočava raznolikost vještine, izvedbene kvalitete, no nikako i ljubavi unesene u djelo, nikako manjak iskrenog zadovoljstva u druženju s bojom i kistom. Ona je dokaz velikog bogatstva koje nam pruža umjetnost. Dokaz ljubavi spram likovnog izražavanja, ljubavi Boga darovane kroz dar umjetničkog talenta. Ljubav zabilježena u slici, pastelu, akvarelu, crtežu. U dvodimenzionalnoj formi koja je i figurativna i apstraktna, ekspresivna i geometrijska. Izložba je „zajednička slika“, zajedništva, divne sinergije i pozitivnog natjecateljskog duha, koji je poticajan i koji od svakog autora izvlači najbolje.

Predsjednica Udruge, Hiba Mustafić rekla je da im je čast izlagati u Zagrebu. A ja ću reći da je nama zadovoljstvo i čast što su nam došli i darovali  dio tople bosanske i hercegovačke duše utkane u njihove slike, ukazujući time na važnost zajedništva i zajedničkog djelovanja u promociji kulture i umjetnosti, rekla je u svom izlaganju Sanda Stanaćev Bajzek.

Nakon otvorenja izložbe održana je glazbena večer u kojoj su nastupili gitarista Ante Gelo i vokalni solista Alen Đuras i izveli neke od poznatih glazbenih hitova domaćih i stranih autora.