U Zagrebu otvorena izložba Teodorine ikone

Izložbu Mirjane Nikolić “Teodorine ikone” svečano je otvorio msgr. Milan Stipić, vladika križevački.

U srijedu, 8. prosinca 2021. godine u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu otvorena je međunarodna izložba Mirjane Nikolić pod nazivom „Teodorine ikone“ koje su rađene u jedinstvenoj tehnici kolaža. Izložbu je svečano otvorio msgr. Milan Stipić, vladika križevački.

U ime organizatora izložbe HKD-a Napredak – Napretkovog kulturnog centra prisutne su pozdravili Goran Štrbac, član Uprave Napretkovog kulturnog centra, a dopredsjednica Centra profesorica Vanda Babić i tim povodom održala prigodan kraći govor.

Ova izložba otvara se u vrijeme adventa, pa uz svoje umjetničko značenje ima i svoju duhovnu, ekumensku i međureligijsku dimenziju. Svojim radovima kroz odabir likova na ikonama, specifičnom tehnikom kolaža i izborom materijala od kojih su izrađene ikone, na suptilan način pravi mostove između Istoka i Zapada.

Msgr. Milan Stipić, vladika križevački, autorica Mirjana Nikolić, profesorica Vanda Babić i Goran Štrbac prilikom otvorenja izložbe Teodorine ikone.

O radovima Mirjane Nikolić govorio je fotograf Dražen Zetić koji je s njom u više navrata surađivao u različitim umjetničkim projektima.
Ovu međunarodnu izložbu radova u kolažu nazvali smo i ekumenskom, prvenstveno po njezinoj osnovnoj namjeri, budući da želi pridonijeti pomirenju i jedinstvu kršćana. Nadahnuta je Teodorinom gestom svekolikog pomirenja i posvećena je zajedništvu, suglasju i slozi Kristovih nasljedovatelja i svih pripadnika ljudskoga roda.
U bogatoj literaturi o ikonama poznata je činjenica da su ikone kroz svoju burnu povijest, još od samih početaka kršćanstva, oduvijek pronosile i duh simboličke baštine jednoga vremena, te svojom čudotvornošću (npr. ikona Presvete Bogorodice Trojeručice), uvijek bivale zrcaljenje božanske stvarnosti i njegov odjek u svijetu. Stoga je i ova izložba radova, motivirana tim vrijednim spoznajama, uznastojala i sama donekle biti svojevremeni inovacijski obol, ponajprije u samom izboru predstavljanja različitih etnografskih obrisa u civilizacijskim podnebljima Istoka i Zapada“
, rekao je Zetić u svom govoru.

Fotograf Dražen Zetić govorio je o radovima Mirjane Nikolić.

Umjetnica Mirjana Nikolić zahvalila je organizatoru izložbe, a o svojim radovima nije željela posebno govoriti već je ostavila da oni sami „govore o sebi“. Izrazila je zadovoljstvo da ponovno može izlagati u Zagrebu, a posebno u Napretku čiji je član i suradnik u projektima.

Mirjana Nikolić dolazi iz Pančeva (Republika Srbija) i nakon završenog studija dizajna u Beogradu i specijalističkog studija za menadžment posvetila se crkvenoj umjetnosti. Završila je Master akademske studije na programu Crkvene umjetnosti (modul mozaik) na Akademiji SPC-a za umjetnost i konzervaciju. Do sada je izlagala na dvadeset i jednoj samostalnoj izložbi i četrnaest kolektivnih izložbi u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji i SAD.

Autorica izložbe Mirjana Nikolić u društvu msgr. Milana Stipića, vladike križevačkog prigodom otvorenja izložbe Teodorine ikone u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu

Njeni radovi u kolažnoj tehnici našli su svoje mjesto u katalogu „Kršćanska umjetnost“ za 2018. i 2019. godinu u izdanju Moskovske Patrijaršije Ruske Pravoslavne Crkve. Tijekom 2020. godine dobila je za svoj rad dvije prestižne nagrade: Veliku nagradu „Natječaj Mihajla Pupina“ u Idvoru i prvo mjesto na likovnom natječaju „Tehnologija budućnosti“ u Ljubljani.

I na kraju službenog dijela programa, o izložbi i ikonama govorio je msgr. Milan Stipić, vladika križevački koji je izložbu svečano otvorio. U svom govoru vladika Stipić je naglasio da se ikonu ne može promatrati samo estetski, nego, i duhovno, i religijski, i kulturno, te je upravo zato ova izložba posebna jer ona nam sve to daje kao jedan zajednički zbir svih tih vrijednosti. Napomenuo je kako su ikone u posljednje vrijeme jako popularne u zapadnoj kulturi te da za njihovu kupnju vlada veliko zanimanje iz estetskih razloga, ali također i iz duhovnih i religijskih razloga. Prošle subote, povodom 340. obljetnice osnutka Grkokatoličkog sjemeništa u Zagrebu otvoren je Muzej sakralne umjetnosti koji je izložio i veliki broj ikona. Vladika Stipić prisutne je pozvao da ga posjete i upoznaju njegovo kulturno bogatstvo.

Msgr. Milan Stipić, vladika križevački u pratnji bogoslova Grkokatoličkog sjemeništa u Zagrebu prilikom otvorenja izložbe Teodorine ikone.

Otvorenje izložbe svojim nastupom uveličali su bogoslovi Grkokatoličkog sjemeništa na zagrebačkom Gornjem gradu koji su izveli dvije pjesme.

Posjetitelji izložbe u Napretkovom kulturnom centru.

Otvorenju izložbe prisustvovali su predstavnici Bokeljske mornarice te grupa mladih iz Brazila.